Suriye ordusu Fırat'ın doğusuna geçti!

Suriye ordusu Fırat'ın doğusuna geçti!

Demokratik Suriye Güçleri'nin,(DSG) Suriye’nin Deyr ez Zor ilinde ilerleyişinin sürdürüldüğü, kentteki Suriye hükümet güçlerinin ise Fırat Nehri'nin doğusuna geçtiği ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), tarafından teyit edildi.

Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, Suriye ordusunun Fırat Nehri'nin doğusuna geçtiğini ifade etti.

Deyr ez Zor'un Irak sınırına bağlandığı bölgeyi hangi grubun almasını beklediklerine yönelik soruya Binbaşı Galloway, "Gelecekteki askeri operasyonlarla ilgili spekülasyon yapmam uygun olmaz. Ruslar ve Suriye ordusu, Demokratik Suriye Güçleri'nin Habur vadisinin 500 kilometrekare alanını (IŞİD'den) temizlediği Deyr ez Zor ilinde Fırat Nehri'nin doğusuna geçti" cevabını verdi.

Galloway, Rusya'nın Deyr ez Zor yakınlarında Suriye ordusuna bağlı kuvvetlere hava desteği verdiğini aktarırken, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun ve müttefikleri DSG'nin, Rusya ile ABD arasında yapılan ayrışma mutabakatına bağlı olduğunu dile getirdi.

Deyr ez Zor civarında da ABD ile Rusya arasında ayrışma mutabakatı bulunduğunu ve şehir merkezine hükümet güçlerinin girdiği bilgisini paylaşan Galloway, DSG'nin kent civarındaki ilerleyişi hakkında ise "DSG, Deyr ez Zor ilinde IŞİD'e karşı temizlik operasyonlarına devam ederek 750 ila bin sivilin ana ikmal yolu boyunca Deyr ez Zor'dan kuzeye kaçışına yardım etti" dedi.

ABD ile Rusya arasındaki ayrışma mutabakatı ilk olarak Suriye'nin güneyinde yer alan Tanif bölgesinde gündeme gelmişti.
Washington ile Moskova daha sonra Rakka'nın batısında yer alan Tabka beldesinden başlamak üzere Fırat Nehri'nin güneyinden Irak sınırına kadar uzanan bir ayrışma hattı üzerinde mutabakata varmıştı.

Suriye ordusu, Humus çölünden ilerleyerek ay başında kent merkezindeki 3 yıllık IŞİD kuşatmasını kırmıştı.