Suriye yönetimi ve Kürt güçler Kamışlı'da ateşkese vardı

Suriye yönetimi ve Kürt güçler Kamışlı'da ateşkese vardı

Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesine bağlı Kamışlı kentinde, PYD’ye bağlı Rojava güvenlik güçleri ile Suriye ordusu ve orduya yakın Ulusal Savunma Kuvvetleri (NDF) arasında, günler süren çatışmaların ardından ateşkes sağlandı. Anlaşmaya göre esirler takas edilecek ve yaralılar tedavi altına alınacak.

Fransız haber ajansı AFP, hem Suriye yönetimi hem de Kürt yetkililerin verdiği bilgilere dayandırdığı haberinde ateşkes üzerinde uzlaşıldığını, tartışmalı konularla ilgili görüşmelerin ise sürdüğünü bildirdi.
AFP, anlaşmaya Cuma akşamı varıldığını belirtti.
'GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'
Ajans, Suriye yönetimi ve Kürtlerin temsilcilerinin Kamışlı'da ordu kontrolünde bulunan havaalanında bir araya geldiğini ve sorunlarla ilgili nihai çözüm bulununcaya kadar bir ateşkese vardıklarını bildirdi.
Şam'dan AFP'ye konuşan bir güvenlik yetkilisi, Cumartesi günü de bir toplantı gerçekleştirileceğini söyledi.
İsmi verilmeyen bu kişi, toplantıdaki gündemin tarafların elindeki esirlerin değiş tokuşu ve Kürt güçlerin, yönetimden aldığı bazı mahallelerin geri verilmesi olduğunu belirtti.
AFP, Cumartesi sabah itibariyle kent sokaklarında iki taraftan da az sayıda savaşçının ortalıkta göründüğünü söyledi.
Fiili olarak ilan edilmiş olan Rojava Asayiş Genel Yönetimi de ateşkesle ilgili bir bildiri yayımladı.
'ONLARCA KİŞİ ÖLDÜ'
Yönetim, 'bölgedeki kanaat önderleri ve aşiret liderlerinin girişimleri üzerine, sorunların çözüme kavuşturulması için ateşkes ilan ettiklerini, fakat kışkırtma veya ateşkesi ihlal eden bir girişim olduğu durumda sert bir yanıt vereceklerini' açıkladı.
Kürt güçler, üç gün süren çatışmalarda kendilerinden 10, Suriye ordusu ve yönetim yanlısı kuvvetlerden 31 kişinin yanında 17 de sivilin öldüğünü açıkladı.
Açıklamada "rejim güçlerinden 102'si esir alınmıştır" ifadesi de kullanıldı.
Suriye yönetimi ise ölü sayısıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
Kamışlı'nın büyük bir bölümü, YPG'nin kontrolü altında bulunuyor.
Burası, Kürt güçlerin fiili olarak ilan ettiği özerklik alanı içerisinde.
Kamışlı'da havaalanı ve kentin bazı bölümleri ise Suriye ordusu ve yönetim yanlısı NDF'nin (Ulusal Savunma Güçleri) kontrolü altında yer alıyor.a