Suudi Arabistan'da bir ilk: Kadın şarkıcının konseri coşturdu

Suudi Arabistan'da bir ilk: Kadın şarkıcının konseri coşturdu

Suudi Arabistan'da ilk kez bir kadın şarkıcı kamuya açık konser verdi. İçeriye sadece kadınlar alındı. Lübnanlı şarkıcı Hiba Tawaji'ye dans ederek eşlik eden kadınların bazısı çarşafı üstlerinden attı.

Vahhabilikle yönetilen Suudi Arabistan'da, Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dini aşırılıkçılıktan çıkıp ılımlılaşma ve modernleşme reformlarını hayata geçirme iddiasını görünür kılma çabasında. Eylülde kadınların ehliyet alıp otomobil kullanmasına izin açıklanması sonrası ilk kez bir kadın şarkıcı solo olarak kamuya açık konser verdi. Ama konsere sadece kadınların girmesine izin verildi.

'TÜM KADINLAR TAKDİR ETMELİ'

Çarşamba günü başkent Riyad'da sahneye çıkan Lübnanlı şarkıcı Hiba Tawaji'yi dinlemek için gelen binlerce kadın salona tümüyle siyah çarşafa, peçeye bürünmüş halde girdi. Sunucu, Tawaji'yi takdim ederken ''Bu, Suudi Arabistan için çok gurur verici bir an. Suudi Arabistan'da ilk kez bir kadın şarkıcının sahne almasını tüm kadınlar takdir etmeli'' diye konuştu.

ARAP KLASİKLERİ, WHITNEY HOUSTON, CELINE DION

Lübnanlı sanatçı, Arap klasiklerinin yanısıra Whitney Houston ve Céline Dion'un şarkılarını da seslendirdi. Kendisine dans ederek eşlik eden ve bu emsalsiz anları akıllı telefonlarıyla videoya çeken kadınlar, konser bittiğinde ayağa kalkıp Tawaji'yi çılgınca alkışladı. Bazısının çarşafı, peçeyi üstünden atıp saçlarını serbest bıraktığı haberlere yansıdı.

KONSER TURİZMİ

Kadın kadına konserle ilgili geniş bir haber yapan ABD'nin NBC News kanalı, bunu, 32 yaşındaki Veliaht Prens'in, Suudi Krallığı'nı modernleştirme adımlarından biri olarak sundu. Bu arada daha önce Japonya'dan solisti kadın olan, kadınlı-erkekli bir klasik müzik orkestrasının ve Yunanlı müzisyen Yanni'nin verdiği konsere hem kadınların hem de erkeklerin gelmesine izin verildiği hatırlatıldı. Ancak Suudi Arabistan'da genelde kamuya açık konserlere izin verilmiyor. Konsere gitmek isteyenler komşu ülkelere seyahat ediyor.

'KADININ VARLIĞININ TANINMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Gençler konser furyasından memnuniyet ifade ediyor. Üniversite öğrencisi Selma ''Kadınların varlığının tanınması iyi bir şey. Kadınlar ve onların eğlenme biçimleri tanınırsa toplumsal yaşamda önemli düzeye erişilir'' dedi.