Taciz iddiası bu kez Almanya'dan geldi: Bluzumu yırtarak!

Taciz iddiası bu kez Almanya'dan geldi: Bluzumu yırtarak!

Hollywood yapımcılarından Harvey Weinstein'ın kadın oyunculara yönelik cinsel saldırılarının kamuoyuna yansıması geçen yılın en çok konuşulan konularından biri oldu.

Aralarında Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rose McGowen ve Asia Argento'nun da bulunduğu birçok ünlü 65 yaşındaki Weinstein’le çalıştıkları dönemde benzer tacizlere maruz kaldıklarını bildirirken, dünya çapında yüzbinlerce kadın twitter'da #MeToo (Ben de) etiketiyle cinsel taciz mağduru olduklarını açıkladılar. 

BU KEZ ALMANYA...

Amerika'nın Sesi'nden Cem Dalaman'ın haberine göre, Weinstein’la ilgili taciz skandalının bir benzeri, bu hafta Almanya gündemine oturdu. Alman sinema dünyası, ülkenin en tanınan televizyon film ve dizileri yönetmenlerinden Dieter Wedel’e yöneltilen taciz iddialarıyla sarsılıyor. 

Üç kadın oyuncu kariyerlerinin başladığı dönemde Wedel tarafından cinsel tacize uğradıklarını iddia ederken, çok tanınan bir başka kadın oyuncu ise Wedel’i korumaya alarak, genç kadın oyuncuların kariyer uğruna yönetmenle ilişki kurduklarını öne sürdü. 

Almanya’nın en çok izlenen televizyon dizisi ‘Tatort’un (Olay Yeri) tanınmış oyuncularından Jany Tempel, Dieter Wedel’in kendisini 1996 yılında Münih’te kaldığı otelde odasına ön görüşmeye çağırdığını, kapıyı bornozla açtığını, ardından da elinde tuttuğu senaryodan erotik bölümler okutup taciz ettiğini öne sürdü. 

"BLUZUMU YIRTARAK..."

George Clooney’le ‘Emergency Room’ adlı dizide oynayan Patricia Thielemann ise, 1990’lı yıllarda bir televizyon dizisinde rol almak istediği dönemde, Wedel’in kendisini otele çağırdığını ve orada tecavüz etmeye çalıştığını söyledi. 

Thielemann, “Wedel odanın kapısını kapattıktan sonra, bluzumu yırtarak koltuğa yatırmaya çalıştı. Yüzünü tırmalayarak kurtuldum ve odadan hızla kaçarak çıktım” dedi.

Yönetmenin tacizine uğradığını söyleyen üçüncü kadın oyuncu ise isminin açıklanmasını istemedi. 

Avusturya kökenli sinema yıldızı Sonja Kirchberger ise, Dieter Wedel’i gençliğinden beri tanıdığını, bir çok sevgilisi olduğunu, "kapalı kapıların ardında ne olduğunu bilemeyeceğini", ancak kadınlara taciz ettiğine inanmadığını söyledi. Genç oyuncuların tanınmak ve filmlerde rol alabilmek için cinselliklerini kullandıklarını öne süren Kirchberger, bazı oyuncuların Wedel’e "agresif bir şekilde sarkıntılık yaptıklarını ve tacizde bulunduklarını" ifade etti. 

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

‘St.Paul’nin kralı’, ‘Gölgeden adam’ gibi filmlerin yönetmeni Wedel ise yazılı bir açıklama yaparak, suçlamaları kabul etmediğini ve iddialarla ilgili yasal yollara başvuracağını duyurdu. 

Almanya'da bundan kısa bir süre önce yapılan yeni bir ankete katılan kadınların yüzde 43'ü en az bir kez cinsel tacize uğradıklarını açıklamıştı.

Sonuçlara göre cinsel tacizlerin yüzde 14'ü kamusal alanda, yüzde 13'ü özel alanda, yüzde 10'u ise işyerinde yapılıyor.T aciz vakalarında yüzde 28 ile fiziksel temas ve yüzde 24 ile imalı sözler, en yaygın cinsel taciz biçimleri olarak kaydedildi.

Almanya geçen yıl taciz, tecavüz ve diğer cinsel suçlara ilişkin cezalar sertleştirilmişti. ‘Hayır, hayır demektir’ yasası olarak tanınan yeni düzenlemeye göre kadınların kendilerini aktif şekilde koruyamadığı tüm cinsel şiddet vakaları, tecavüz kapsamında cezalandırılıyor. Buna göre kurbanın mimik ve sözlü ifadeyle cinsel eylemi istemediğini belirtmesi ceza kapsamına girerken, failin kurbanın ‘hayır’ demesine rağmen isteği dışında hareket etmesinin cezası 5 yıla kadar hapis.