Tahran'da 7 bin muhbir, kadınları izleyecek

Tahran'da 7 bin muhbir, kadınları izleyecek

Tahran sokaklarında 7000 muhbir kadınları takip edecek

İran'ın Mizan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Sajedinia, sivil giyimli 7000 erkek ve kadın görevlinin Pazartesi gününden itibaren sokaklarda gezerek "ahlaksızlığı ve tacizi" engellemeye çalışacağını, aynı zamanda kadınların başörtülerini doğru bağlayıp bağlamadıklarını kontrol edeceğini açıkladı.
Muhbirler kadınların başörtülerini doğru takıp takmadıklarını, kadınların uğradığı tacizleri, araçlarda türban takma kurallarına uyup uymadıklarını takip etmekle görevli olacak. Kendi başlarına hareket etme yetkisine sahip olmayan muhbirler, sadece yaşanan durumları polise haber verecek.
ARABADAKİ KADIN TÜRBANSIZSA 1 HAFTA HAPİS ALIYOR
Kasım ayında polis, araba kullanan veya arabada bulunan kadının başörtüsü takmaması veya başörtüsünü gerektiği gibi bağlamaması durumunda bir hafta hapis cezası alacağını açıklamıştı.  
1979 yılındaki İslam devriminden sonra İran’da tüm kadınlar için başörtüsü takmak zorunlu hale getirilmişti. Fakat son yıllarda kadınların giyim kurallarında esnemeler söz konusu oldu. Tahran’da ve taşradaki büyük şehirlerde kadın şoförlerin başörtülerini omuzlarına düşecek kadar gevşetmeleri sıklıkla görülmekteydi. Sokakta ise kadınlar saçlarını daha serbest bırakıp, kısa veya dar mantolar giyiyordu. 
Bu önlemlerin yanında polis tehlikeli araç kullananlara ve alkol veya uyuşturucu tüketenlere karşıda önlemlerini sertleştirdi. Ayrıca, “güvenilir kişilerin” bu suçları ihbar etmesini sağlayacak bir sistem oluşturdu. 
Devlet Başkanı Hasan Ruhani, 2013 Haziranında ılımlı bir dindar olarak seçilmiş ve yaptığı büyük siyasi, sosyal ve giyim kurallarıyla ilgili açımlarından ötürü övgüler alıyordu.