Taliban'ın yeni lideri belli oldu!

Taliban'ın yeni lideri belli oldu!

Afgan Talibanı, Molla Aktar Mansur'un ABD'nin hava saldırısı sonucu ölmesinin ardından örgütün yeni liderini açıkladı. Buna göre; Molla Mansur'un halefi Mevlevi Haybatullah Akundzade olacak.

Taliban’dan yapılan açıklamada, Molla Mansur’un ölümü de örgüt tarafından resmi olarak kabul edildi. BBC’nin haberine göre; Haybatullah Akundzade, Afgan Talibanı’nın lider kadrosu arasında yer alıyordu.

Mansur’un iki yardımcısından biri olan Akundzade, örgüt içinde birçok görevde bulundu. Taliban mahkemelerinin sorumluluğunu üstlenen Akundzade, son olarak örgütün silahlı eylemlerine meşruiyet kazandırmak ve fetva vermekle görevlendirilmişti.

Taliban açıklamasında, “Molla Ömer’in oğlu Molla Muhammed Yakup ile Sirajuding Hakkani’nin ise, Akundzade’nin yardımcılığını üstleneceği” belirtildi.

MOLLA MANSUR HAFTA SONU ÖLDÜRÜLDÜ

Taliban’ın kurucusu ve ruhani lideri olarak kabul edilen Molla Muhammed Ömer’in ölümünün resmen açıklanmasıyla örgüt içinde liderlik kavgası yaşanmıştı.

Molla Mansur, Temmuz 2015’te Molla Ömer’in ardından örgütün liderliğine getirilmişti.

Molla Mansur, geçen Cumartesi günü Pakistan’ın Belucistan vilayetinde ABD tarafından insansız hava araçlarıyla düzenlenen operasyon sonucu öldürülmüştü.

EMRİ OBAMA VERMİŞTİ


ABD Dışileri Bakanı John Kerry operasyona ilgili olarak, Mansur’un “Amerikan personeli için sürekli tehdit oluşturduğunu” söylemişti.

Cumartesi günü ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada, Barack Obama’nın onayıyla yapılan operasyonda Mansur’un “muhtemelen” öldürüldüğü bildirilmişti.