Tecavüzcülere mağdurla evlenmesi halinde af getiren yasa kaldırıldı!

Tecavüzcülere mağdurla evlenmesi halinde af getiren yasa kaldırıldı!

Ürdün'de tecavüzcülere mağdurla evlenmesi halinde af getiren 1960 tarihli yasa kaldırıldı.

Ürdün Parlamentosu, Ürdün Ceza Kanunu’nda yer alan ve tecavüzcünün tecavüz ettiği kişiyle evlenmesi halinde hapisten kurtulmasına olanak veren bir kanun maddesini kaldırdı. Karar oy çokluğuyla alındı ve mecliste tezahüratlarla karşılandı.

ALKIŞLA KARŞILANDI

Ürdün Parlamentosu’nun alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi, bugün yapılan oylamada Ürdün Ceza Kanunu’nda yer alan ve tecavüzcünün mağdurla evlenmesi halinde ceza almamasını öngören 1960 tarihli yasanın yürürlükten kaldırılmasını onayladı. Ateşli tartışmaların ardından oy çokluğuyla alınan karar, meclisin üst sıralarından alkışlarla karşılandı.

DİN ÂLİMLERİ DE KALDIRILMASINI İSTİYORDU

Ürdün Kadınlar İçin Ulusal Komisyon adlı örgütün genel sekreteri Selma Nims, kararın ‘Ürdün’de insan hakları ve kadın hareketi açısından bir zafer’ olduğunu söyledi. Krallıkla yönetilen Ürdün’de, yasanın kaldırılması kadın hakları açısından önemli bir adım olarak görülüyor. kararın resmileşmesi için parlamentonun üst kanadı olan Senato’nun ardından Ürdün Kralı Abdullah’ın onayından geçmesi gerekiyor.

Ürdün hükümeti geçen nisan ayında tartışmalı yasanın yürürlükten kaldırılması için karar almıştı. Söz konusu yasanın kaldırılması için insan hakları ve kadın hakları aktivistlerinin yanı sıra din alimleri tarafından da eylemler yapılıyordu. (Kaynak: Sputnik)