Tıp dünyasını şok eden olay! 36 yaşına kadar tam 12 kez...

Tıp dünyasını şok eden olay! 36 yaşına kadar tam 12 kez...

İspanyol bilim insanlarını şaşırtan bir olay yaşandı. Bir kadının başına gelen hastalık 36 yaşına kadar tam 12 kez ortaya çıktı.

İspanyol bilim insanları, 36 yaşından önce 12 farklı tümör türü deneyimlemiş bir kadının ilginç vakasıyla karşılaştıklarında, kadının neden kansere bu denli duyarlı olduğunu keşfetmek için derin bir yolculuğa çıktılar.

İspanya'da yaşayan 36 yaşındaki bir kadın, ilk olarak iki yaşında kanser tedavisi gördü. Kadına 15 yaşındayken rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. 20 yaşında ise, bir tükürük bezi tümörü, cerrahi olarak çıkarıldı. Bir yıl geçtikten sonra kadın, düşük dereceli bir sarkomu çıkarmak için farklı bir ameliyat geçirdi. 

research-training.jpg

5'İ KÖTÜ HUYLU OLMAK ÜZERE 12 TÜMÖR YAŞADI

Bahtsız kadına 20'li ve 30'lu yaşlarını yaşarken birkaç farklı tümör teşhisi daha kondu. Toplamda, beşi kötü huylu olmak üzere 12 tümör yaşadı. İspanya Ulusal Kanser Araştırma Merkezi liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, kadın ve ailesinin izniyle binlerce hücrenin içindeki genetik mutasyonlara bakmak için kan örnekleri aldı ve tek hücreli DNA dizilimi kullandı.

KANSERE EĞİLİMLİ HALE GETİREN MUTASYON TESPİT EDİLDİ

Yapılan araştırmaların ardından doktorlar daha önce hiç görülmemiş garip bir şey keşfettiler. Kadın, onu kansere daha eğilimli hale getiren türünün tek örneği bir mutasyona sahipti. Bu mutasyon, hücre replikasyonu işlev bozukluğuna neden oluyor ve farklı sayıda kromozoma sahip hücreler oluşturuyordu. Hastanın kan hücrelerinin yaklaşık yüzde 30-40'ında anormal sayıda kromozom olduğu tespit edildi. 

oncobay-820pxx550px-6.jpg

KADININ HAYATTA KALABİLMESİNİN CEVABI

Normal şartlarda bir insanda 23 çift kromozom bulunur. Bu durumun aksi olan kişilerde genellikle gelişimsel gecikme, mikrosefali (bir çocuğun kafasının normalden küçük olması), zihinsel engellilik ve diğer doğuştan kusurlar oluşur. Bu vakada, kadının herhangi bir zihinsel engeli bulunmuyor ancak içinde bulunduğu durum onu kansere yatkın yapıyordu. 

Yapılan açıklamalara ve değerlendirmelere göre, kadının genetik dengesizliğin neden olduğu kansere duyarlılığı aynı zamanda kadının hayatta kalmasının da cevabı oluyordu. Söz konusu hastanın bağışıklık sisteminin sürekli alarmda olduğu keşfedilen kadının yüksek oranda uyarılmış bağışıklık sistemi, şimdiye kadar oluşan kanser hücrelerinin yok edilmesini destekledi.