Trump Rusya'ya yüklendi: Batı medeniyeti tehlikede

Trump Rusya'ya yüklendi: Batı medeniyeti tehlikede

Trump, G20 zirvesi öncesi Polonya durağında Rusya’ya yüklendi. Moskova’nın Suriye ve İran politikasına tepki gösteren ABD Başkanı, ‘Batı medeniyeti tehlikede’ dedi

Almanya’nın Hamburg kentinde bugün başlayacak G20 zirvesine katılımı öncesinde Polonya’yı ziyaret eden ve başkent Varşova’da Polonyalılara seslenen ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin NATO’nun üye ülkelerden birine yönelik saldırıya ortak yanıt verilmesini içeren 5’inci maddesine riayet edeceği güvencesini verdi. “Terörizm ve aşırıcılık” tehditlerine dikkat çeken Trump, Batı medeniyetinin tehlikede olduğunu da öne sürdü. Gözler bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapacağı görüşmeye çevrilmişken, Trump’ın Moskova karşıtı açıklamaları dikkat çekti.

Göçmenlere karşı tutum, iklim değişikliği gibi konularda Trump’la aynı görüşleri taşıyan muhafazakâr Polonya hükümeti tarafından Varşova’da görkemli bir şekilde karşılanan Trump önce Varşova’daki Kraliyet Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir araya geldi.

Patriot anlaşmasına imza

Görüşme öncesinde ise gündeme Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz’in “ABD hükümetinin Patriot füzelerinin en modern konfigürasyonunun Polonya’ya satılmasını onaylamasına ilişkin bir memorandum imzaladık” açıklaması düştü. Rusya sık sık Doğu Avrupa’daki füze savunma sistemleri adımlarının kendine yönelik tehdit olduğu gerekçesiyle karşı olduğu görüşünü dile getiriyor. Öte yandan Duda ile görüşmesinin ardından yapılan ortak basın açıklamasında ABD’nin NATO’ya yönelik sorumluluklarını yerine getireceği vurgusunda bulunan Trump, ittifak ülkelerine savunma bütçelerini artırma çağrısını da yineledi.

Trump daha sonra 1944’teki Varşova ayaklanmasının gerçekleştiği Krasinski Meydanı’nda toplanan Polonyalılara seslendi. Hem Almanya hem de Rusya’ya karşı Polonya milliyetçiliğinin sembolü olarak görülen meydanda coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan ABD Başkanı konuşmasında ağırlıklı olarak Moskova’yı eleştirdi. Rusya’nın Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ve Suriye ile İran gibi düşman rejimleri desteklediğini öne süren Trump, “Rusya ortak düşmana karşı mücadelede ve medeniyetin savunulması konusunda sorumlu devlet arasına katılmalıdır” dedi. Batı medeniyetinin tehlikede olduğunu iddia eden Trump, “Günümüzün temel sorusu Batı’nın hayatını sürdürme iradesine sahip olup olmadığıdır” dedi. ABD Başkanı konuşmasını, “ABD, Batı’nın güvenliğini savunacak. Tanrı ABD’yi korusun” vurgusuyla sonlandırdı.

Trump’ın açıklamalarına Kremlin’in yanıtı gecikmedi. Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, “Rusya’nın istikrarsızlık yaratan bir ülke olarak görülmesini kabul etmemiz mümkün değil, tam da bu meselelerin çözümü için iki liderin yapacağı görüşmeyi bekliyoruz” dedi.

D. Avrupa’ya gaz

Trump, Varşova’da Doğu Avrupa’nın enerji bağımsızlığını güçlendirmeyi tasarlayan Üç Deniz Girişimi Zirvesi’ne katılarak, aralarında Avusturya, Çekya, Slovenya ve Hırvatistan’ın da bulunduğu 12 ülkenin lider ve temsilcileriyle bir araya geldi. Zirvede Amerikan sıvılaştırılmış doğal gazının Polonya üzerinden bu ülkelere dağıtılmasının görüşüldüğü bildirildi.