Trump ‘Yakında Suriye’den çekileceğiz’ dedi ama…

Trump ‘Yakında Suriye’den çekileceğiz’ dedi ama…

Trump'ın açıklamasına ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir yanıt geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "Trump'ın açıklamalarına dair bilgilerinin olmadığı" açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, 'Yakın zamanda Suriye'den çekileceğiz. Biraz da başkaları ilgilensin" açıklamasında bulundu. Trump'ın açıklamasına ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir yanıt geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "Trump'ın açıklamalarına dair bilgilerinin olmadığı" açıklamasını yaptı. Nauert, Trump'ın 'Suriye'den çok yakında çekileceğiz' açıklamasıyla ilgili de "Açıklamayı görmedim" dedi.

ABD Dişişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’e, basın brifinginde terör örgütü PKK’nın Irak’ta Sincar’ı terk etmeye başladığına ilişkin haberler soruldu. PKK’nın ismini kullanmamaya özen gösteren Nauert’in PKK yerine ‘o gruplar’ demesi dikkat çekti.

PKK’nın Sincar’ı terk edip etmediğine yönelik herhangi bir değerlendirme yapmaktan kaçınan Nauert, Ankara’yı Irak’taki her türlü operasyon için Bağdat’ın onayını almaya çağırdı.

PKK YERİNE ‘O GRUPLAR’

Nauert’in Sincar açıklamasının detayları şöyle:

-Çoğumuz Sincar’ı orada yaşayan Yezidiler nedeniyle hatırlıyoruz. Yezidilerin bir kısmı kurtarılmıştı ancak bir bölümü de DEAŞ tarafından öldürülmüştü.

-O grupların Sincar’da olduğuna ilişkin haberleri gördük. Türkiye’nin bu grupların Kuzey Irak ve Sincar’daki varlığı nedeniyle kaygılarını dile getirdiğini anlıyoruz.

-ABD’nin beklentisi Irak’ta yapılacak her operasyonun Irak hükümetinin onayıyla yapılmasıdır. Eğer Türkiye Sincar’a gidecekse bunu Irak hükümeti ile koordine etmeleri gerekiyor.

Nauert, Trump'ın 'Suriye'den çok yakında çekileceğiz' açıklamasıyla ilgili de “Başkan Trump’ın açıklamasını görmedim. Ancak genel anlamda bu ABD yönetimi Suriye’ye daha çok yardım edecek ortaklara bakıyor. Diğer ülkelerin daha çok yardım etmesini istiyoruz. ABD uzun zamandır Suriye’deki çabaların başını çekiyor. Biz başka ülkelerin de yardım etmesini istiyoruz ki bu ağır yükü sürekli olarak biz taşımayalım” dedi.

Ancak Nauert “Trump’ın açıklaması ABD’nin Suriye’yi Ruslara bırakacağı anlamına gelmiyor mu?” şeklindeki soruyu ise yanıtlamadı.

Nauert, Esad rejiminin Suriye’de Doğu Guta’da yaptıklarında Rusya’nın doğrudan sorumlu olduğunu söyledi. Nauert, Esad rejiminin Guta’da varil bombası kullandığını gördüklerini de ekledi.