Trump'ın dolandırıcılıktan yargılandığı davadaki gizlilik kaldırıldı

Trump'ın dolandırıcılıktan yargılandığı davadaki gizlilik kaldırıldı

Adını taşıyan üniversitede binlerce öğrenciyi 40 milyon dolar dolandırdığı suçlamasıyla yargılanan Donald Trump hakkındaki davada gizlilik kaldırıldı. ABD kamuoyunun erişimine açılan bu belgelerle çalkalanıyor. New York Başsavcısı Eric Schneiderman, Trump'ı "Umutsuz insanaların paralarını cebe indirmekle" suçladı ve davayı geri çekmeyeceğini açıkladı. Trump ise dosyadaki gizliliği kaldıran hakime ateş püskürdü.

Türkiye, Reza Zarrab'a açtığı dolandırıcılık davası nedeniyle New York Savcısı Preet Bhrara'yı tanıyor ama ABD'de bugünlerde gündemi bir başka New York Savcısı, bir başka dolandırıcılık davasıyla belirliyor. Adını taşıyan üniversitede binlerce öğrenciyi 40 milyon dolar dolandırdığı suçlamasıyla 2013'te hakkında dava açılan Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump'ın dosyasındaki gizlilik kaldırıldı. New York Başsavcısı Eric Schneiderman, davayı geri çekmeyeceğini açıkladı.

New York Başsavcısı Eric Schneiderman Trump Üniversitesi ve Donald Trump'a karşı açılan davanın başkan adayı olması nedeniyle engellenemeyeceğini açıkladı. Başsavcı Schneiderman, "Trump'a karşı dava başkan adayı olmasından çok önce açıldı. Bu siyasi bir dava değil, doğrudan dolandırıcılıkla ilgili. Davaya devam edeceğiz" dedi.

2013 yılında Trump Üniversitesi'ne California'da ve New York eyaletinde eş zamanlı olarak kamu davası açılmıştı. Donald Trump, daha sonra "Girişim Enstitüsü" olarak isim değişikliğine gittiği adını taşıyan üniversitede 5000 öğrencinin dolandırılmasıyla suçlanıyor. Üniversite adını taşıyan ancak lisanssız eğitim verdiği ortaya çıkan Trump Üniversitesi'nde öğrencilerin toplam 40 milyon dolar dolandırıldığı ileri sürülüyor. Emlak yatırımcılığının inceliklerini öğretmeyi vadeden üniversitede öğrencilerin, 10 bin dolarla 35 bin dolar arasında değişen ödemelerle seminer ve "Trump elit danışmanlık programı"na katılmaya zorlandıkları belirtiliyor.

Başkan adaylığı kampanyasına başlamasıyla birlikte hakkında açılan dolandırıcılık davası da Trump'ın yeniden önüne geldi. California'da hakim Gonzalo P. Curiel, geçen hafta cuma günü davaya dosyasındaki gizliliği kaldırarak, bilgileri kamuoyunun erişimine açtı. Yargıç Curiel, "Trump'ın başkan adayı olması, bu davanın kamu yararı açısından önemini artırmıştır" açıklaması yaptı.

Yargıç Curiel'in kararına ilişkin San Diego'daki miting sırasında konuşan Donald Trump, "Yargıç Curiel kendinden utanmalı. Bu yargılama sistemi, bu adalet sistemi, federal mahkeme Yargıç Curiel'i incelemeli. Çünkü bu yargıcın kararı tam bir rezalet" dedi.

Yargıç Curiel'in kararının ardından dava dosyasındaki belgeler de dün ortaya çıktı. Belgelerde Trump Üniversitesi'ne giden öğrencilerin katıldıkları seminlerler için on binlerce dolar ödemesine ilişkin belgeler yer alıyor. Bu belgelerin ortaya çıkmasıyla birlikte Trump'ın kampanyası da boyut değiştirdi. Şimdiye kadar tepki çeken açıklamalarıyla gündemde olan Trump, artık enerjisini hakkındaki dolandırıcılık suçlamasına yanıt vermeye harcıyacak. Konuya ilişkin bir de basın toplantısı düzenleyen Trump, "Trump Üniversitesi davasını kazanacağım. Hiçbir endişem yok" ifadesini kullandı.

ABC News'a konuşan New York Başsavcısı Eric Schneiderman ise, davanın Trump'ın kampanyasıyla bir ilgisinin bulunmadığını, dosyadaki delillerin de ortaya koyduğu şekilde öğrencilerin dolandırılmasıyla alakalı olduğunu söyledi. Schneiderman, "Ekonominin zor zamanında Trump ve ahbapları, umutsuzluğa düşmüş insanların paralarını cebe indirdiği açık bir şekilde ortada" diye konuştu.

Öte yandan The New York Times'ın haberine göre, Trump Üniversitesinin eski yöneticilerinden birinin dava için verdiği ifade de ortaya çıktı. Ronald Schnackenberg ifadesinde, vicdansız bir iş anlayışının olduğunu söylediği Trump'ın üniversitede "Kâr Okulu" kurduğu ve yetersiz eğitimcilerle, aldatmaca vaatlerle, yoğun baskı altında bir satış taktiği uyguladığını anlattı. Öğrencilerin zayıflıklarını kullanarak onların on binlerce dolarını aldığını anlatan Schnackenberg, "Trump Üniversitesi'nde yapılanlar dolandırıcılıktı. Eğitimsiz ve yaşı ilerlemiş insanlar sahip olduğu para miktarına göre ayrılarak soyuldular" dedi.(CNN Türk)