Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, İdlib'de incelemelerde bulundu

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, İdlib'de incelemelerde bulundu

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Suriye'nin İdlib kentinde insani yardım çalışmalarının devamı için tedbirlerin alındığını belirterek, "Arkadaşlarımızla beraber bölgeye gittik, depolarımızı ve dağıtım sistemlerimizi gözden geçirdik. Oralarda bir sıkıntı gözükmüyor" dedi.


İdlib'de incelemelerde bulunan Kınık, dönüşte Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamada, Suriye'de insani yardım faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetlerince İdlib'teki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikalin bölgedeki güven ortamını arttırmayı, çatışmasızlığı daha sürdürülebilir kılmayı ve sivilleri korumayı amaçladığını söyleyen Kınık, şunları kaydetti:

"İdlib'de 400 civarında kampta yaklaşık 700 bin insan yaşıyor. Tamamen yardıma muhtaç bir şekildeler, orada yetimhanelerimiz var desteklemiş olduğumuz. İçeride ekmek yapıyoruz, su dağıtıyoruz, çok boyutlu yardımlarımız devam ediyor. Bunların kesintiye uğramaması gerekiyordu. Bir de tabi mesajın iyi verilmesi gerekiyordu içeride. Şimdi yetimlerimizi ziyaret ettik, tedirgin olmasınlar duyduklarından diye. Bir şekilde bu sadece onların güvenliğini sağlamak için yürütülen bir çabaydı"

İdlib'deki gözlemlerini paylaşan Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle sınır bölgesinde Afrin bölgesinden sanırım gelen birtakım havan atışları var, çok yaygın değil. İnsanlar eskisi kadar dışarıda değillerdi. Evlerine girmişlerdi ama dükkanlar açık. Bizim yaptığımız temel çalışma öncelikle içerideki insani yardım akışının devam etmesi için tedbirlerimizi almak. Arkadaşlarımızla beraber bölgeye gittik, depolarımızı ve dağıtım sistemlerimizi gözden geçirdik. Oralarda bir sıkıntı gözükmüyor. Olası bir sıkıntı, çatışma yaşanması ki arzu etmiyoruz şu anda da hava o yönde değil, gayet iyi gidiyor, kan stoklarının burada sağlanması noktasında hem bu tarafta hem de Reyhanlı'da onların sevkıyatlarını gerçekleştirdik. Çok kötü senaryolar olursa, hani bir göç hareketliliği gibi, içeride ve buralarda neler yapabiliriz diye görüşmeler gerçekleştirdik."

Kınık, İdlib'de insani yardımlara devam ettiklerine dikkati çekerek, bunu engelleyecek bir durumla karşılaşmadıklarını bildirdi.

İdlib'in Suriye'nin diğer şehirlerine göre kendi içerisinde bir sistem kurabilmiş durumda olduğunu belirten Kınık, fakat kentte farklı grupların çatışma ortamının bulunduğuna değindi.

Kınık, Türk Kızılayının İdlib'in içerisinde 7 farklı insani yardım deposunun bulunduğunu aktarak, şu bilgileri verdi:

"Kızılayımızın bizatihi işletmiş olduğu 5 çadır kente, 9 bin yetimimizin barındığı 12 yetimhanemize ve çok farklı barınma birimlerine günlük gıda, ekmek ve su gibi ihtiyaçları veriyoruz. Özellikle hastanelerin yakacak ve jenaratör ihtiyaçlarını gideriyoruz. Bu rutin operasyonlar devam ediyor. Gıda paketlerimizde daha çok Suriyeli kardeşlerimizin tüketmeye alışkın olduğu kuru gıdalar var. Onların Türkiye tarafındaki depolarımızdan sevkıyatları devam ediyor."

'İDLİB HALKI HUZUR İSTİYOR'

İncelemeler sırasında çeşitli izlenimler elde ettiklerini aktaran Kınık, şöyle konuştu:


"Olası yeni çadır kent ihtiyacına yönelik bu bölgeye birtakım sevkıyatlar yaptık. İçerideki olası çatışma bölgesinde kalabilecek olan yetimhanelerimizin tahliyesi gibi hususları görüştük ama sahadan aldığımız izlenimler bunların olmayacağı yönünde. Daha barışçıl bir şekilde inşallah gidecek. İdlib halkı savaş istemiyor, huzur istiyor. Bu anlamda bu hareketliliğin çok farklı kazanımları olacak. Türkiye'nin bir başarısı bu gerçekten. Bu çatışmasızlık ortamının oluşturulması, Astana süreci sonrasındaki tek ajanda olan sivillerin korunması için gösterilen üstün çaba sonuç verdi. Bunu İdlib'deki halk da takdirle karşılıyor. Türkiye'nin bu yaklaşımını, bizlerin orada yanlarında olduğumuzu göstermemiz, hayata karşı dirençlerini artırıyor. Elimizden geldiği kadar onların yanında olacağız."