Türkiye ilk F-35’ini teslim aldı

Türkiye ilk F-35’ini teslim aldı

Türkiye'nin program ortağı da olduğu F-35 Projesi kapsamındaki ilk uçağının teslimatı için Teksas-Fort Worth'te tören düzenlendi. Türkiye tören sonrası, düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yetenekleriyle Hava Kuvvetleri Komutanlığının operasyonel etkinliğini artıracak ilk F-35 uçağını teslim aldı

Türkiye’nin de proje ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının teslim töreni ABD’nin Teksas eyaletinde yapılıyor. Uçaklar ilk aşamada Arizona’daki Hava Kuvvetleri Üssü’ne nakledilecek. Bu üste bulunan Türk pilotları ve bakım görevlilerinin F-35 eğitim süreci 2019’a kadar sürecek.

Türkiye, hava filosunu, yerli savunma sanayisinin de üretiminde aktif rol aldığı yeni nesil savaş uçağı F-35’lerle takviye ediyor.

Türkiye, Hava Kuvvetleri Komutanlığının yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere 1999’da Müşterek Taarruz Uçağı (F-35) Projesi’ne ortak ülke olarak katıldı.

Hava filosu için 100 adet F-35 uçağı temini planlanırken, ilk 30 uçak siparişi verildi.

18-0001 kuyruk numarasıyla teslim alınacak ilk F-35 uçağı, pilot eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona'da yer alan Luke Hava Üssü'nde görevlendirilecek.

ABD SENATOSU'NUN TESLİMATI BLOKE GİRİŞİMİ

Teslim edilecek 2 uçak, Türk pilotların eğitimi için 2019 yılına kadar ABD'de kalacak.

ABD Senatosu'nun Savunma Yasası'na verdiği ve Türkiye'nin teslim almasını engelleyen son hali ise henüz Başkan Trump tarafından onaylanmadan önce bazı süreçlerden geçecek ve son hali öyle verilecek

Savunma Yasa Tasarısı'nın Türkiye ile ilgili bölümünde, “Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği” ve “Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın salıverilmesi gerektiği” iddia edildi. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi olumsuz etkileyebileceği ileri sürülen ve bu adımın NATO’daki ortak çalışabilirliği etkileyebileceği savunulan tasarıda, bu gerekçelerle F-35 savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Cobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarının Türkiye’ye satılmasının bloke edilmesi gerektiği belirtildi. 

Mevcut tasarının yürürlüğe girebilmesi için Temsilciler Meclisi ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanması gerekiyor. ABD medyasında Savunma Bakanı Mattis'in, Kongre üyeleri ile satıştan yana temasta olduğu ve Trump'ın imzasına sunulmadan önce yasanın değişebileceği yorumları yer aldı.