'Türkiye, İsrail'in Kürt devleti kurma planlarından çekiniyor'

'Türkiye, İsrail'in Kürt devleti kurma planlarından çekiniyor'

ABD Başkan Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesini değerlendiren Rus Ortadoğu uzmanı Stanislav Tarasov, Türkiye'nin İsrail'in Kürt devleti kurma planlarından çekindiğini söyledi.

Sputnik'in sorularını yanıtlayan Tarasov, "Trump, tüm dünyayı endişelendiren bir açıklama yaptı ve kartları yeniden kardı. Ortadoğu'da çok sayıda ülkenin ve birçok karşıt çıkarın dahil olduğu zorlu sürecin perde arkasında kalan kısmının gün yüzüne çıktığını görüyoruz" dedi.

'TÜRKİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN TEHDİT'

NATO üyesi olan ancak ABD'ye karşı çok sert bir açıklama yapan Türkiye'nin tutumunu dikkatle izlediğini belirten Tarasov'a göre Türkiye, İsrail'in planlarında Kürt devleti kurma düşüncesinin yer almasından çekiniyor. Rus uzman, bunun gelecekte Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tehdit edeceğini ve bölgede telafisi zor bir istikrarsızlığa yol açabileceğini belirti.

'RUSYA ARABULUCU OLABİLİR'

Rusya'nın arabulucu olabileceğini de ifade eden Rus uzman, "Rusya'nın Suudi Arabistan, İran ve İsrail ile iyi ilişkileri var. Ancak burada sadece diplomasi yoluyla başarılı olmak zor" diye konuştu.

'KUDÜS KARARI, SURİYE'Yİ DE ETKİLEYEBİLİR'

Öte yandan Tarasov, Trump'ın Kudüs hamlesini Suriye'de çözüm sürecine girilen bir dönemde yaptığına dikkat çekti. "Eğer intifada başlarsa, Lübnan ve Ürdün'de istikrarsızlık hakim olursa, Suriye'nin geleceğini nasıl konuşabiliriz?" sorusunu yönelten Tarasov, Versay'a benzer bir Ortadoğu konferansının toplanması gerektiğini, bu sorunlara münferit olarak çözüm bulmanın imkansız olduğunu vurguladı.

Donald Trump, İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıyan kararnameyi imzalamıştı. Trump yaptığı açıklamada, iki devletli çözümden vazgeçmediklerini söylemişti.