Türkler en çok o ülkede yaşamak istiyor; işte nedeni

Türkler en çok o ülkede yaşamak istiyor; işte nedeni

"İlk uzay ülkesi" olma hedefiyle ortaya çıkan Asgardia'ya şu ana dek en çok Türkler başvuru yaptı. Asgardia yöneticilerinden De Winne DW Türkçe ile söyleşisinde, başvuru istatistiklerinin araştırılabileceğini söyledi.

Asgardia… Adını İskandinav mitolojisinde tanrı Odin'in hüküm sürdüğü Asgard'dan alıyor. "İlk uzay ülkesi" iddiasıyla ortaya çıktıklarında kısa sürede dünya basınının da ilgisini çekti. Kurucusu bilim insanı ve iş adamı Dr. İgor Aşurbeyli, 2016 yılında Paris'te düzenlenen bir konferansla Asgardia'yı kamuoyuna tanıttığında, bu uzay ülkesini "yeryüzündeki diğer ülkelerin kısıtlamalarından tamamen bağımsız, özgür bir ortam" olarak nitelendirmişti. Kendi yasalarına göre yaşamayı hedefleyen Asgardia, meteor, uzay çöpü ve diğer tehditlere karşı yeryüzünü korumayı amaçlıyor. İnsanların Dünya yörüngesinde kurulacak devasa bir uzay gemisini andıran bir uyduda konaklayıp çalışması da uzun vadeli hedefler arasında.

Geçen süre içerisinde internet üzerinden yapılan başvurularla Asgardia "vatandaşlarının" sayısı 295 bini geçti. Devlet statüsü alabilmek amacıyla Birleşmiş Milletler'e başvuru için dile getirilen 100 bin sayısı da hızla aşılmış oldu. Ve en çok başvuru Türkiye'den geldi. 226 ülkeden gelen başvurular arasında Türkler açık ara ilk sırada yer alıyor ve bu sayı hızla artıyor. Türk "Asgardia vatandaşlarının" sayısı 43 bine yaklaştı. Türkleri, 39 bin 716 kişi ile Çinli ve 34 bin 433 ile ABD'liler izliyor. Bunun ardından gelen Endonezya, Brezilya, İtalya, İngiltere, Meksika, Hindistan ve İspanya ilk 10'da yer alan diğer ülkeler.
Asgardia NGO CEO'su Lena De Winne, DW Türkçe'ye, başvuru istatistiklerinin araştırılmaya değer veriler olduğunu söyledi. De Winne, "Pek çok varsayım var. Uzun süre, Çin en çok başvuru yapan ülkeydi. Sonra Türkiye, Çin'i geçti. Bir hayli veri var ama hiç kimse düzgün bir araştırma yapmadı. Bu verilerin nasıl ortaya çıktığını değerlendirecek araştırmacılar, bilim insanları ya da doktora öğrencilerinin bizimle işbirliği yapmasını umuyoruz" dedi.

Türkler "mangalı alıp" gidiyor

Asgardia'nın resmi Facebook sayfasındaki paylaşımlarda, Türk "Asgardia vatandaşlarının" yaptığı yorumlar da uzaya gitmeye ne kadar hazır ve hevesli olduklarını gösteriyor. Bazıları "Mangalı al gidiyoruz" yazarken, pek çok kullanıcı ise yapılan Asgardia liderlik pozisyonluğu yani "elçilik" seçimlerine ilişkin duyurularda "Asgardia başkanı olma" isteğini dile getiriyor. Bir kullanıcı bu talebini "Evet arkadaşlar. Başkanlığa adaylığımı koyuyorum. Barış için, insanlık için, sevgi dolu bir Asgardia için, oylarınıza talibim arkadaşlar" sözüyle dile getirmiş. Çoğu ise duyuruları yakından takip edip zaman zaman tavsiyelerde bulunuyor.
Öte yandan Asgardia sitesi altında Türkçe bir forum sayfası da açılmış. Burada Türk "Asgardialılar", fikir alışverişinde bulunuyor. İşte bazı yorumlar:
"Hayaldi gerçek oldu sözünün ilk gerçekliğini yaşayabilecek miyiz bakalım", "Öğretmen arkadaşlar gelin burada Asgardia eğitim sistemine ne gibi faydalarımız olabilir onları tartışalım", "Gidebilsek keşke patates filan da olursa yeter ama yoğurt şart ben yoğurtsuz duramam o yüzden yanımda inek de getirmek istiyorum".