Victor Jara'nın katili hakim karşısında

Victor Jara'nın katili hakim karşısında

Pinochet diktatörlüğü döneminde müzisyen Victor Jara'yı öldürmekle suçlanan bir darbeci subay, Florida'da hakim karşısına çıkarıldı.

1973'te Şili'de diktatör Augusto Pinochet'in darbe yönetimi sırasında müzisyen Vijtor Jara'yı öldürmekle yargılanan subay, Pazartesi günü hakim karşısına çıktı.
Eski teğmen Pedro Pablo Barrientos Nunez, 1973 yılında sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende'nin ordu tarafından ABD destekli bir darbe ile iktidardan uzaklaştırılmasına katılmak, Jara'nın işkenceyle öldürülmesi suçlarıyla yargılanıyor.
Santiago'daki stadyumda beraberindeki binlerce kişiyle birlikte Jara, günlerce işkence görerek öldürülmüş, bedeninden 44 kurşun çıkarılmıştı. 
ABD, ŞİLİ'NİN İADE TALEBİNİ YANITSIZ BIRAKMIŞTI
Pinochet iktidarının devrilmesinin ardından ABD'ye kaçan darbeci teğmen, Florida'da yargılanıyor. İlk duruşmada 20 kişinin tanıklık ettiği, tanıklar arasında Jara'nın eşi Joan'ın da bulunduğu belirtilirken, davanın bu ay sonuna dek sürmesi bekleniyor.
ABD ve Şili vatandaşı olan Barrientos ve 7 diğer darbe suçlusunun iadesi için, Şili 2012'de talepte bulunmuş ancak talebine resmi olarak yanıt verilmemiş, ABD süreci oldukça ağır işletmişti.
AFP, Jara'nın davasında 11 başka darbeci ismin daha yargılandığını, ancak cinayetin esas öne çıkan kilit isminin Barrientos olduğunu duyurdu.
Victor Jara, ABD'nin kirli darbe politikalarına karşı tüm Latin Amerika'da sembol bir isim olmuş durumda.