Washington Post: Gülen'in iade talebi 15 Temmuz öncesiyle ilgili

Washington Post: Gülen'in iade talebi 15 Temmuz öncesiyle ilgili

Washington Post gazetesine göre üst düzey ABD’li bir yetkili, Türkiye’nin Fetullah Gülen’in iadesi için yolladığı kanıtların 15 Temmuz darbe girişimi öncesiyle ilgili olduğunu söyledi. ABD’ye henüz darbe teşebbüsü ile Gülen bağlantısını ortaya koyan bir kanıt ulaşmamış.

Amerikan Washington Post Gazetesi'ne göre üst düzey bir ABD yetkilisi, Türkiye'nin ABD'ye sunduğu Fetullah Gülen'in iade edilmesiyle ilgili kanıtların, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde iddia edilen suç eylemleriyle alakalı olduğunu söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı'nda belgelerin incelemesinin sürdüğü belirtilirken, adı açıklanmayan ABD yetkilisi, “Aslında bu darbe öncesi iddia edilen suç eylemleriyle ilgili. Hali hazırda, Türk yetkililerin, onun (Gülen) darbede yer aldığına dair kanıtlarla yapılmış resmi bir iade talebi söz konusu değil” dedi.

Hürriyet’in aktardığı habere göre; ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili gazetecilere brifing veren ABD yetkilisi, Adalet Bakanlığı'ndan bir heyetin, Türk muhataplarıyla çalışmak üzere önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gideceğini bildirdi.

BİDEN NE MESAJ VERECEK


ABD'li yetkili, “Eğer iadeyi gerektiren bir durum söz konusuysa, nihayetinde mahkeme delilin yeterli olup olmadığına karar verecek” diyerek henüz o aşamada olunmadığını kaydetti.

ABD'li yetkili Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi planlanan ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Türk halkına darbe girişiminde sonra Washington'ın hemen ve kesin bir şekilde kınadığını hatırlatacağını söyledi.

Türkiye'de darbe teşebbüsünün arkasında ABD'nin olduğuna dair suçlamalar ve komplo teorileri bulunduğunu bildiğini söyleyen yetkili, bu tür tartışmaların ‘faydalı' olmadığını söyledi.

ABD'li yetkili “Başkan Yardımcısı Biden'ın da söyleyeceği gibi tüm bu şeyler ‘saçma', bana kalırsa görüşme ve toplantılarında Türk tarafına bu konuda açıklık getirecektir” dedi.