Yunanistan'da gemiciler greve gitti

Yunanistan'da gemiciler greve gitti

Yunanistan'da deniz taşımacılığı işçileri, ücret ve çalışma haklarının geri verilmesi talebiyle greve giderken Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME), grevin ilk gününün başarıyla tamamlandığına ilişkin bir açıklama yayımladı.

Yunanistan'da deniz taşımacılığı işçileri, ücret ve çalışma haklarının geri verilmesi talebiyle genel greve gitti.

YUNANİSTAN DENİZ TAŞIMACILIĞINDA DÜNYADA İLK SIRADA

Yunanistan dünya deniz taşımacılığında hem gelişkin yük taşıma filosu hem de geçmişi uzun yıllara dayanan deneyimli gemi emekçileriyle önde gelen ülkeler arasında. Dünya ticaret filosunun yaklaşık yüzde 20'si Yunan armatörlere, sermayedarlara ait gemilerden oluşuyor. Gemi sayısı üzerinden bakıldığında Yunan sermayesi dünyada ilk sırada yer alıyor. Avrupa Birliği ölçeğinde bakıldığında ise ticaret filosunun yarısı Yunan gemilerinden oluşuyor. Sadece Yunanistan yükleri değil, dünyanın değişik bölgelerinde yük taşımaları yapan ticaret filosu, aynı zamanda 9 milyar avronun üzerinde döviz geliriyle en fazla dış gelir yaratan sektörler arasında yer alıyor. 

YÜKSEK KARLILIĞA RAĞMEN AĞIRLAŞAN SÖMÜRÜ KOŞULLARI

Yunan bandıralı ya da Yunan sermayedarlara ait gemiler ham petrol ve akaryakıt taşıyan tankerler, kuru yük gemileri ve kimyasal tankerlerin ağırlığı yüksek, ancak konteyner gemilerinin de önemli bir payı bulunuyor. Navlun iniş çıkışlarına rağmen döviz kazancı ve yüksek karlılıkla çalışan sektörde Yunanistan'daki kriz koşulları bahane edilerek işçilere ağır çalışma koşulları dayatılıyor. Yunanistan deniz taşımacılığı emekçileri ağırlaşan sömürü koşullarına karşı greve gitti.

Yunanistan Deniz İşçileri Federasyonu (PNO) öncülüğünde gerçekleştirilen grev sonucunda limanlarda gemi trafiği durma noktasına geldi.

PNO, bugünün ardından grevi bir gün daha uzatma kararı aldı.

Sendika, “Deniz işçileri sekiz yıldır bir avro bile zam alamadı” açıklamasını yaparken, gemi yolcularından anlayış ve destek beklediklerini belirtti.

Deniz mühendisleri sendikası PEMEN, “Hükümetin bahsettiği 'kurtarma paketinin sonu' ve 'ekonomik büyüme', gemi sahiplerinin ücret anlaşmalarının yenilenmesini reddederek daha saldırgan tutuma bürünmesi anlamına geliyor” açıklamasını yaptı.

Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) greve ilişkin bugün bir açıklama yayımladı. Açıklamanın tamamı şu şekilde:

DENİZ TAŞIMACILIĞI İŞÇİLERİNİN GREVİNİN İLK GÜNÜ BAŞARILI GEÇTİ 

Deniz taşımacılığı işçilerinin 3 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirdiği genel grev başarılı geçerken, 4 Eylül'de 2. gününde devam edecek.

Herkes deniz taşımacılığı işçilerinin safına

Herkes greve

Deniz taşımacılığı işçilerinin mücadelesi, tüm işçilerin mücadelesidir. Gemi sahiplerinin ve SYRIZA/ANEL hükümetinin deniz taşımacılığı işçilerinin haklarına saldırısının yoğunluğu, gemi mürettebatının işten çıkarılması, yorucu yolculuklar, ölümcül çalışma saatleri ve işçilerin denizde yaşam güvenliğinin sağlanmaması nedeniyle yozlaşan gemi taşımacılığıyla bir bütünlük oluşturuyor. Bunun en tipik örneği geçen hafta “EL. VENİZELOS” gemisinde çıkan yangınla 875 yolcu ve 141 mürettebatın hayatının tehlikeye girmesiyle görüldü.

Deniz taşımacılığı işçilerinin daha iyi ücret ve haklarını geri alma mücadelesinde yaşanan olumlu gelişmeler, diğer sektörlerde çalışan işçilerin haklarını almasına da katkıda bulunacak.

Deniz taşımacılığı işçilerinin haklı mücadelesine dayanışma göstermeleri için işçilere, işsizlere, serbest çalışanlara, emeklilere çağrı yapıyoruz.

“Toplumu makineleştirmeye” çalışan güçleri püskürtmek için.

Ortak düşmanımız, işçi sınıfı ailelerin yaşam koşullarını düzenli olarak kötüleştiren gemi sahiplerinin, sermayenin ve temsilcilerinin politikalarıdır. Kârlarını artırmak için sömürüye başvuruyorlar.

Biz kendi gereksinimlerimizi öne koyuyoruz.

PEMEN, STEFENSON ve PEEMAGEN deniz işçileri sendikalarının haklı taleplerini destekliyoruz.

Yunanistan, Atina, 3 Eylül 2018