Akşener etkisi: GENAR anketine göre hangi parti oylarını ne kadar korudu?

Akşener etkisi: GENAR anketine göre hangi parti oylarını ne kadar korudu?

Kararsız seçmenler ve partilerden kopanlarla bir dalga oluşturacağı belirtilen Akşener’in asıl etkisi 2019 seçimlerinde görülecek.

GENAR Araştırma Şirketi, partilerin oylarını ne kadarını koruduğunu belirlemek üzere araştırma yaptı. Buna göre, AKP’nin yüzde 97.5, CHP’nin yüzde 97, HDP’nin ise yüzde 98 oranında kendi oyunu koruduğu belirlenirken, MHP’de ise bu oran yüzde 85-86 ile farklı bir durum ortaya koydu. Akşener hareketi nedeniyle MHP, seçmeninin yüzde 15’ini koruyamadı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, GENAR’ın araştırmasını köşesinden duyururken, İyi Parti’nin diğer partiler üzerinde etkilerinin olduğunu yazdı.

Abdulkadir Selvi, "Partiler seçmenlerinin yüzde kaçına sahip" başlığıyla yayımlanan yazısında, “16 Nisan referandumundan sonra bu araştırmanın yapılması önemliydi. Çünkü AK Parti seçmeninin yüzde 10’u, oy vermeye gitmedi. Ama bir seçim olsa aynı seçmen AK Parti’ye oy verecek mi, vermeyecek mi? Bunun tespit edilmesi gerekiyordu” dedi.

GENAR Başkanı İhsan Aktaş’ın tespitlerini de köşesine alan Selvi, buna göre, AKP’ye oy vermeyen grubun Atatürkçü, milliyetçi, muhafazakar ve demokratlar olduğunu ve parlamenter sistemi önemsedikleri için sandığa gitmediklerini belirtti.

Selvi, AKP’nin siyaset yaparken 1 Kasım’ı değil, 7 Haziran sonuçlarını esas alması gerektiğini de kaydetti.

Erdoğan’ın Akşener stratejisi

Selvi, “Dikkatinizi çekti mi bilmem ama Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ana kadar Meral Akşener’i muhatap almadı. Bu bir stratejinin gereği; AK Parti Akşener’i gündemde tutmak istemiyor. Siyasette Akşener etkisini 2019 seçimlerinde göreceğiz. Merkez parti hedefiyle yola çıkan Akşener, MHP muhalifi bir kadroyla ortaya çıktı. Topluma merkez parti olmak gibi bir görüntü veremedi. Ayrıca Erdoğan merkezde bir boşluk bırakmıyor. Akşener belli ki küçük bir dalga boyu oluşturacak ama Erdoğan’ın 2019’a damgasını vuracağı görülüyor” görüşlerini dile getirdi.