Durup dururken

TV'de bir müzik kanalında, Türk müziğinin muhteşem şarkılarından birini dinliyorum:

Gönül durup dururken bir güle uçtu, kuş gibi…

Oğlum telefon ediyor ''Bir haber kanalı açın, darbe girişimi var'' diyor.

Hemen bir haber kanalı açıyorum.

Binali Bey, ''bir kalkışma var'' diye açıklama yapıyor.

''Haydaa'' diyorum, durup dururken bu da ne?''

27 Mayıstan başlayarak tüm darbeleri ve darbe girişimlerini görüp yaşamış bir T.C. vatandaşı olarak şaşırıyorum. Bundan önceki darbeler ve darbe girişimleri hep göstere göstere gelmişti.

Hatta insanlar ''bu gece mi olacak yarın gece mi?'' diye bahse bile girerdi.

Bu nedenle bu darbe girişimini, rahmetli Levent Kırca'nın bir parodisine benzettim önce.

Hani generaller darbe yaptıklarında hangi TV kanalını ele geçireceklerine bir türlü karar veremiyor, sonunda el koydukları kanalda ihtilal bildirisini araya giren reklamlar nedeni ile okuyamıyorlardı.

Önce ona benzettim ama sonra işin daha ciddi olduğu ortaya çıktı.

Bu darbe girişimi üzerine daha çok konuşulacak, yazıp-çizilecektir.

Binali Bey'in Çankaya köşkü önünde yaptığı konuşma pek anlaşılamasa da, sokaklara çıkan, tankların önüne yatıp darbeye karşı koyan vatandaşlarımıza bin türlü övgü ile başlayıp aynı şekilde bitti. Halkın darbeye karşı tavrı, sivil toplum kuruluşlarının ve başta CHP olmak üzere tüm muhalefet partilerinin kararlı tutumu ile birlikte, kuşkusuz her türlü övgüye değerdir.

Tayyip Bey'in bir cep telefonundan halkımıza yaptığı ''sokaklara, meydanlara çıkın' çağrısı aklıma, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra kurulan Rusya Federasyonu’nun Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in, darbe girişiminde bulunan generallere karşı direnişini getirdi.

O direniş günlerinde Yeltsin, halka ''sokağa çıkıp direnin'' derken, kendisi de en önde tankın üzerine çıkıp bayrağını sallıyordu.

Tayyip Bey, halka ''çıkın, direnin'' derken, kendisi sokağa çıkmadığı gibi ne bir hükümet adamı ne de ''çifte tabancam var, beni öldürmeden Tayyip Bey'e dokunamazlar '' diyen jöleli danışmanı ortalıkta görünmüyordu.

Fethullah Gülen cemaati, bu darbe girişimi ile bir intihar eylemi mi yaptı, yoksa gaza gelip Tayyip Bey'in yelkenlerine rüzgâr dolduracak bir enayilik mi yaptı bunu zaman gösterecek.

Ama tabii, ne olursa olsun, Tayyip Bey'in tek adam iktidarına karşı yapılmış olsa bile, bizim sağdan-soldan hiçbir darbe girişimini onaylamamız, sıcak bakmamız düşünülemez.

Bütün darbeler bizden ırak olsun.

Tüm Türkiye'ye ''geçmiş olsun'' diyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar