Yarın Ankara'da, Ulus'ta

AKP iktidarının “Siyasal İslamcı” karakteri tartışmasız şekilde ortaya çıktı.

Cumhuriyet Bayramı’nın halk tarafından kutlanmasını “Provokasyon yapılacak” gerekçesiyle yasaklamaya çalışan hükümet, gerçek yüzünü gösterdi.

Ülkeyi demokratikleştirdiği yalanıyla 10 yıldır toplumu ve alık liberalleri oyalayan AKP, Cumhuriyetin belki de ilk “sivil” kutlamasını yasaklıyor.

AKP’yi yöneten çekirdek kadronun Cumhuriyetin tarihsel bir ilerleme anlamına gelen ilkelerine karşı tükenmek bilmeyen bir düşmanlık içinde olduğu tescil ediliyor. AKP’nin Osmanlı-Türk modernleşmesine karşı bu topraklarda 200 yıldır sürdürülen gerici saldırının son temsilcisi olduğu kanıtlanıyor.

Daha önce, stadyumlarda yapılan 19 Mayıs gösterileri için “Bunlar komünist ülkelerden kalma tören biçimleri” diyen hükümet, şimdi Cumhuriyet kutlamaları için Ankara’da bir stadyumu adres gösteriyor.

Ne Ankara Valiliği’nin ne de hükümetin Cumhuriyetin kutlamalarını yasaklama yetkisi var. Halen yürürlükte olan 12 Eylül Anayasası bile, “Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” diyor. Anayasaya göre “izin” değil, “bildirim” yeterli.

İnanıyoruz ki Cumhuriyetin kazanımlarını savunmak ve AKP iktidarına “Hayır” demek isteyen bütün yurttaşlar yarın Ankara Ulus’ta olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar