'Atatürk'ün izinin, hatıralarının silinmesi amaçlanıyor'

'Atatürk'ün izinin, hatıralarının silinmesi amaçlanıyor'

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir Askeri Liselerin kapatılmasını 'Atatürk’ün izinin, hatıralarının silinmesi amaçlanıyor' şeklinde yorumladı

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan, kapatılan okullardaki öğrencilerin büyük bir kısmının burslu ya da düşük ücret verdiğini belirterek, “Bu nedenle bu öğrencilerin bir kısmı devlet okuluna gidecek görünüyor” dedi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da özel ve askeri liselerin kapatılmasıyla birlikte kapasitenin yetersiz kalabileceğine işaret ederken, Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir ise “Bu okullar kamulaştırılmalı. Devlet kendi öğretmenlerini atasın” önerisinde bulundu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından bin civarında özel okul kapatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu okullarda öğrenim gören öğrencilerden resmi okullara geçmek isteyenlerin nakilleri, 30 Eylül 2016’ya kadar yapılacak. Ancak kapatılan okullara kayıt yaptıran ve parasını peşin ödeyen öğrencilerin durumu belirsiz olurken, yine bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin büyük bir kısmının burslu olduğu, bu nedenle devlet okulunu tercih edecekleri, bu noktada da okul kapasitesinin aşılabileceği belirtiliyor.

“BÜYÜK BİR KISMI BURSLU”

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan, ilk günlerde kapatılan okullardan farklı özel okulları arayanlar olduğunu, ancak şu anda çok büyük hareket olmadığını belirterek, “Konuştuğumuz insanlardan şunu gördük, bu okullardaki çocukların büyük bir kısmı bursluymuş. Bir kısmı da düşük ücret veriyormuş. Bu nedenle bu öğrencilerin bir kısmı devlet okuluna gidecek görünüyor. Çünkü bize kapatılan okullardaki öğrencilerin ailelerinin bahsettiği ücretler çok düşük. Diğer özel okullar çok çok büyük indirimler yapmazlar. Çünkü içerideki düzeni bozamazlar” diye konuştu.

Bununla birlikte kapatılan okullara kayıt yaptırıp, ücreti peşin ödeyen velilerin de bulunduğunu kaydeden Gülan, “Bu paralar bankada ya da menkul değerlerde ise umarız geri ödenir. Yurtdışına kaçırıldıysa maalesef kötü olur” dedi.

ÜCRETLER GERİ ÖDENMELİ


Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca sıkıntılı bir dönem yaşandığını, bu süreçte öğrenci ve velilerin mağdur edilmemesi gerektiğini belirterek, “Kapatılan okullara ücret ödeyen ailelerin paraları geri ödenmeli. Ayrıca özel okullara nakil için zorlanmamalı” dedi.

İMAM HATİP ZORLAMASI YAPILMAMALI

Nakil sisteminde öğrencilerin evine yakın okullara yerleştirileceğini belirterek, “Bu öğrenciler için meslek veya imam hatip zorlaması yapılmamalı. Çocuklar zorla imam hatip liselerine yönlendirilmemeli. Bundan kaygılıyız. Denklik puanı üzerinden nakiller yapılmalı. Özel okulları tercih etmiş öğrenciler de puanları tuttuğu takdirde fen ve sosyal bilimler liselerine gidebilmeli” diye konuştu.

KAPASİTE YETERSİZ KALABİLİR


Özel ve askeri liselerin kapatılmasıyla birlikte yaklaşık 143 bin öğrencinin devlet okullarına naklinin söz konusu olduğunu anlatan Karaca, “Kapasite yetersiz kalabilir. Kapatılan okulların bir kısmı milli eğitime devredilip, yeniden açılabilir” önerisinde bulundu.

KAPATILAN OKULLAR KAMULAŞTIRILMALI

Darbe girişiminin ardından kapatılan özel okul öğrencilerinin devlet okullarına geçmesinde kesinlikle bir sıkıntı olacağını belirten Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir de bu okulların kamulaştırılıp, devlet okulu olarak devam etmesi gerektiğini söyledi.

DARBECİLERİN HANGİ OKULLARDAN ÇIKTIĞINA BAKILMALI


Askeri okulların kapatılmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Demir, bu okulların tarihi değerine işaret ederek, “Türkiye’nin modernleşmesine katkı sunan bu okulların kapatılmasını doğru bulmuyorum. Atatürk’ün izinin, hatıralarının silinmesi amaçlanıyor. Fetullah Gülen askeri okulda yetişmedi. Darbecilerin nerede yetiştiğine bakmak gerekiyor. Askeri okulların kapatılmasıyla bana göre bir tarih yok edilmek isteniyor. Sonuçta trafik kazaları yollar iptal edilerek önlenemez. Bu nedenle askeri okullar bir an önce açılmalı ve FETÖ ile ilgili kişiler ayıklanmalı” diye konuştu.

TÜM ÇOCUKLARA BURS VERİLMELİ


Kapatılan özel okullarda okuyan çocukların bir kısmının bu okullara sınav ya da bursla girmiş olabileceğine değinen Demir, “Devlet çocukları mağdur etmeden bir yol bulmalı. Önerim İhtiyacı olan tüm çocuklara burs verilmeli. Bu okullar kamulaştırılmalı. Devlet kendi öğretmenlerini atasın. Devletin okulu olduktan sonra sorun olmaz. Kapasite sorunu da olmaz” dedi.(Sözcü)