CHP-İYİ Parti görüşmeleri tıkandı

CHP-İYİ Parti görüşmeleri tıkandı

CHP ile İYİ Parti arasında devam eden "seçim iş birliği" çalışmalarında gelinen aşamaya ilişkin ayrıntılar ortaya çıktı.

İYİ Parti'nin; Ankara, Antalya ve Mersin'de kendi adaylarının desteklenmesi talebinde ısrarcı olduğu ancak CHP yönetiminin, bu formüle "alanda sonuç vermeyeceği" gerekçesiyle sıcak bakmadığı öğrenildi. CHP'nin iddialı olduğu büyükşehirlerin hiçbirinde "aday çıkarmama" seçeneğini kabul etmediği ancak Manisa, Kocaeli, Kayseri, Konya, Bursa, Denizli ve Isparta gibi bazı illerde İYİ Parti adayının desteklenmesi formülüne "olumlu" baktığı belirtildi. Teknik çalışmanın bir hafta içinde tamamlanacağı, nihai kararın ise liderlerin görüşmesinde alınacağı öğrenildi. CHP'de, görüşmelerden bir uzlaşma çıkmayabileceği yorumu da dile getirilmeye başlandı.

CHP ile İYİ Parti arasında 13 Kasım'da resmi olarak başlatılan işbirliği görüşmelerinde kritik haftaya girildi. Teknik görüşmelerin bir hafta içinde tamamlanacağı ve Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener'in aralık başındaki görüşmesinde nihai kararın verileceği öğrenildi.

ÜÇ İLDE ANLAŞMAZLIK

Görüşmelerde gelinen son aşamaya ilişkin sis perdesi aralanmaya başlandı. Edinilen bilgilere göre, İYİ Parti; öncelikli olarak CHP'nin Ankara'da aday çıkarmamasını ve İYİ Parti adayını desteklemesini talep etti. İYİ Parti, bu talebinin kabul görmemesi durumunda ise bir diğer seçenek olarak; Mersin, Antalya ve Manisa için destek istedi.

Ancak CHP yönetiminin, Ankara, Mersin ve Antalya teklifine "masada uygulansa da alanda sonuç vermeyeceği" gerekçesiyle sıcak bakmadığı öğrenildi. CHP'nin, iddialı olduğu hiçbir büyükşehirde "aday çıkarmama" seçeneğini gündemine almadığı, ancak bunun dışında farklı bir formül önerdiği belirtildi. CHP yönetiminin bu çerçevede; Manisa, Kocaeli, Kayseri, Konya, Bursa, Denizli ve Isparta ile bazı büyükşehir ilçelerinde İYİ Parti adayına destek vermeye "olumlu" baktığı kaydedildi. Bu şekilde bir anlaşma sağlanması durumunda ise İYİ Parti'nin hiçbir CHP'li belediyede aday çıkarmamasının ve CHP'nin iddialı olduğu büyükşehirlerde de "tam destek" taahhüt etmesinin beklendiği bildirildi.

"ÇIKMAZA GİREBİLİR"

CHP kulislerinde, İYİ Parti ile özellikle Ankara, Mersin ve Antalya özelinde hala bir anlaşma sağlanmaması bir "tıkanıklık" olarak yorumlandı. Kulislerde, görüşmelerin mutlaka bir işbirliği ile sonuçlanmasının beklenmediği, tıkanıklığın aşılamaması durumunda, her partinin kendi adaylarıyla seçime girme kararı alabileceği belirtildi. Kulislerde, "olmazı zorlamanın, alanda gerçekleşmeyecek bir işbirliğini kağıt üzerinde kurmanın bir manası yok" değerlendirmesi de yapılmaya başlandı.

Milliyet