İnkılâp ve Atatürkçülük ders saatleri 34'ten 14'e düşürüldü!

İnkılâp ve Atatürkçülük ders saatleri 34'ten 14'e düşürüldü!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin “Atatürkçülük” ve “Çağdaşlaşan Türkiye’de İlk Adımlar” üniteleri “Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye” ismiyle bileştirilerek, 34 olan ders saati 14’e düşürüldü.

Birgün'ün haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı 2017-2018 öğretim yılında okutulacak olan yeni müfredatla ilgili kamuoyuna açıklama yapmadı, ancak içeriğine ilişkin dokümanları bin 200 koordinatör ile il milli eğitim müdürlüklerine yolladı. Yeni dönemde okutulacak 15 ders hakkında bilgi verilen dokümanlarda, değişiklikler de ayrıntılarıyla yer aldı.

Ocak ayında yayımlanan taslaktaki şekliyle tepki çeken ve üzerinde düzeltmeler yapıldığı bildirilen İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin hâlâ hedef olduğu dokümanlarda ortaya çıktı. “Atatürkçülük” ve “Çağdaşlaşan Türkiye’de İlk Adımlar” üniteleri “Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye” ismiyle bileştirilerek, 34 olan ders saati 14’e düşürüldü.

‘Demokratikleşme çabaları’

Eski programda iki ünitenin toplamdaki oranı yüzde 50 iken, yeni programda yüzde 19,5 oldu. İki ünitenin birleştirilmesiyle boşalan yere AKP’nin temel iddiası olan “Demokratikleşme Çabaları” isimli bir ünite eklendi, ancak içeriği hakkında bilgi verilmedi. Toplamda eski programda kazanım sayısı 80 olan İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin yeni programda kazanım sayısı 45’e düşürüldü. 

Gerekçe: İki ders saati için fazla yoğun

Öğretim programında yapılan değişikliklerle birlikte İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin kazanımlarını düşüren MEB, dersin haftalık iki ders saati için fazla yoğun olduğunu savundu. Ünite ve konu bakımından çok fazla bir değişikliğe gidilmediğini bildiren MEB, programı akademik bilgi yoğunluğundan kurtardıklarını iddia etti. İki ünitenin birleştirilerek konu saatinin düşürülmesiyle ilgili de, “Böylece Atatürk ilkelerinin yapılan inkılâplar ve Türkiye’nin çağdaşlaşması konularıyla ilişkilendirilmesi söz konusu olmuştur” denildi.

Kapsam daraltıldı

Yeni programda İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi konusundaki en dikkati çekici değişikliklerden birisi de ders kapsamının daraltılması oldu. 2006’da uygulamaya konulan eski programda 19’uncu yüzyılın son çeyreğinden başlayıp 2000’li yılların başına kadar devam eden süre içerisindeki gelişmelere yer veren MEB, yeni programda ise çok partili hayata geçilen 1946 yılına kadar olan gelişmelere yer verileceğini duyurdu. Dersin konularının “Avrupa’daki Gelişmeler, Aydınlanma Düşüncesi, Fransız İhtilali, Sanayi İnkılâbı ve Sömürgecilik” ile başladığını belirten MEB, konuların “Türkiye’de çok partili siyasi hayata geçişi hızlandıran gelişmeler ve gerçekleştirilen ilk çok partili genel seçime” değinilerek bitirileceğini bildirdi.