İntihalci hocalar tazminat ödeyecek

İntihalci hocalar tazminat ödeyecek

Konya Selçuk Üniversitesi’nde 9 yıl kadar önce ortaya çıkan 'intihal skandalı'nda tazminat kararı çıktı. Yargıtay, intihal yapmakla suçlanan isimlerden Prof. Dr. Durmuş Bozkurt ve doktora öğrencisi Kerem Yamaç’ın maddi-manevi tazminat ödemesine yönelik mahkeme kararını onadı. onya Selçuk Üniversitesi’nde 9 yıl kadar önce ortaya çıkan 'intihal skandalı'nda tazminat kararı çıktı. Yargıtay, intihal yapmakla suçlanan isimlerden Prof. Dr. Durmuş Bozkurt ve doktora öğrencisi Kerem Yamaç’ın maddi-manevi tazminat ö

Olay, 9 yıl kadar önce uluslararası matematik dergisi Applied Mathematics and Computation tarafından ortaya çıkarıldı. Türkiye’de intihal (aşırma) ile suçlanan isimler arasında Prof. Dr. Durmuş Bozkurt ile doktora öğrencisi Kerem Yamaç da yer aldı.
İki isim, Prof. Dr. Haydar Bulgak ve eşi Dr. Ayşe Bulgak’ın uluslararası bilim dergilerinde yayımlanan iki makalesinden kaynak belirtmeden alıntı yapmakla suçlandı.
Prof. Dr. Bozkurt ve Yamaç hakkında, disiplin soruşturmalarının yanı sıra hukuk davası da açıldı. Anılan dava Ankara 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme 2011’de açılan davada, mahkeme Bulgak çiftine tazminat ödenmesine hükmetti.
FAİZİ İLE ÖDEYECEKLER
Mahkeme, 9 bin liralık maddi tazminatın Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ne, 5’er bin liralık manevi tazminatın ise Bulgak çiftine ödenmesine karar verdi. Anılan tutarlar için 12-13 yıllık yasal faiz de işletilecek. Mahkeme yargılama masraflarını da davalıların üzerine bıraktı.
YARGITAY KARARI ONADI
Mahkemenin verdiği kararı Yargıtay da onadı. Böylece karar kesinleşti. Kesinleşen karar geçtiğimiz günlerde taraflara tebliğ edildi.
YÖK DE ‘İNTİHALİ’ TESPİT ETTİ
Anılan intihal skandalını YÖK Yüksek Disiplin Kurulu da tespit etmişti. Bu tespit sonrası sadece Kerem Yamaç suçlu bulundu. Konya Selçuk Üniversite de Prof. Dr. Durmuş Bozkurt’u suçsuz bulmuştu.
‘BULGAK TEORİSİ’ İLE TANINIYOR
Prof. Dr. Haydar Bulgak, dünya bilim camiasının fizik, kimya ve biyoloji gibi bilimlerde kullanılan ‘Bulgak teorisi (Lineer Fark Denklemleri ve Kararlılık Teorisi) ile tanınıyor.