İşaret dili eğitiminde farkındalık yaratan ikizler

İşaret dili eğitiminde farkındalık yaratan ikizler

Celal Bayar Üniversitesi'nde (CBÜ) işaret dili eğitmenliği yapan ikizler 'engelsiz bir dünya' yaratmak olduğunu söylüyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde (CBÜ) işaret dili eğitmenliği yapan ikizler 27 yaşındaki Özge Gökbel ile Müge Gökbel, uygulamaya koydukları çok sayıda sosyal sorumluluk projeleriyle takdir topluyor. Kurdukları dans grubuyla işitme engellileri dansla da buluşturan ikizler, amaçlarının engelsiz bir dünya yaratmak olduğunu söylüyor.
Pamukkale Üniversitesi’nde Beden Eğitim Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü’nü birinci ve üçüncü olarak bitiren ikizler Özge- Müge Gökbel, hayatları boyunca hiç ayrılmadı. Yapacakları işi de birlikte seçen ikizler, CBÜ’de işaret dili eğitmeni olarak çalışmaya başladı. Engelliler adına yapılan projelerde çalışan ikizler, 8 yıl önce dillerini öğrenmek için işitme engellilerle üç yıl vakit geçirdiklerini belirtti. “Bu dil sadece kursta öğrenilemezdi. Onların hislerini anlamak istedik” diyen ikizlerden Özge Göbel, ücretsiz olarak işitme engelli okullarında çalıştıklarını anlattı.

DANS GRUBU DA KURDULAR
Dillerini öğrendikleri işitme engelliler için, 3 yıl önce 50 kişiden oluşan bir dans grubu da kuran ikizler, işitme engelli dansçılarıyla birlikte birçok yarışmadan ödül kazandı. İşitme engelliler alanında çok büyük eksikler olduğunu anlatan Özge Göbel şunları söyledi:

“Biz sessizliğin sesi olmak istedik. Tercüman olduk. Sekiz yıldır bunun içindeyiz. 50 kişilik bir dans grubumuz var. Grubun aldı ‘Kalbimizin Ritmi.’ Birçok gösteriye gidiyoruz. Dansta farkındalık yaratıyoruz. Önlerinde biz dans ediyoruz, sayıları öğretiyoruz. Ayrıca işaret dilini kullanarak şarkıları da seslendiriyoruz. Hem onlar için hem de bizim için mükemmel bir duygu. Onlar imkansızı başarıyorlar, hiç duymadan dansın ritmine ayak uydurmaya çalışıyorlar.”
“KALPLERİNİN RİTMİ DANSA YANSIYOR”
50 kişilik dans grubu içinde hem gençlerin hem de yaşlıların yer aldığını dile getiren Müge Göbel de şöyle dedi:
“Grubun adını da ‘Kalbimizin Ritmi’ koyduk. Çünkü onlar duymuyorlar. Kalplerinin ritmini dansa yansıtıyorlar. Bunun için bu ismi koyduk. Dans etmeyen işitme engelli kalmasın istiyoruz. Ömrümüzün sonuna kadar bu grup olacak ve daha da büyüyecek.” Amaçlarının engelsiz bir dünya yaratmak olduğunu söyleyen Müge Göbel, üniversitenin yanı sıra kentteki birçok fabrika ve kurumda eğitim verdiklerini söyledi.