MEB'deki NOTER onaylı torpil skandalının üstü mü örtülüyor?

MEB'deki NOTER onaylı torpil skandalının üstü mü örtülüyor?

Türk Eğitim Sen 9 Nolu Şube Başkanı Enver Demir, Milli Eğitim'in yönetici mülakat sınavında torpil yapıldığını NOTER'e onaylatarak ortaya çıkardı. YURT Gazetesi'nden Cihan Güner'in gündeme getirmesinden sonra birçok kez TBMM gündemine taşınan NOTER onaylı torpil skandalından sonra Türk Eğitim Sen 9 Nolu Şube Başkanı Enver Demir yine olay iddialarda bulundu. 

YURT Gazetesi'nden Cihan Güner Eğitim Bir Sen'in hazırladığı listenin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderildiğini ve Türk Eğitim Sen 9 Nolu Şube Başkanı Enver Demir'in bu torpil skandalını NOTER'e tasdik ettirdiği belgeleri 28 Temmuz'daki YURT Gazetesi'nde yayınlamıştı. NOTER onaylı torpil skandalının ortaya çıkmasından sonra konu defalarca TBMM gündemine taşındı. Milli Eğitim Bakanı YURT'a yaptığı özel açıklamada konu hakkında soruşturma başlattığını açıkladı.  Ancak konu ile ilgili o günden sonra hiçbir yetkiliden bir daha bilgi alınamadı. Yine YURT'a gelen bilgilere göre sözleşmeli öğretmen yerleştirmelerinde bile büyük torpillerin döndüğü iddia edildi. YURT Gazetesi olarak torpillerin, haksız atamaların, soru hırsızlarının peşini bırakmayacağının altını özellikle çizmiştik. 

'TORPİL LİSTELERİ HALA İŞLEM GÖRÜYOR'

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü mülakat komisyonlarının, 3-21 Temmuz 2017 tarihleri arasında  gerçekleştirdiği  yöneticilik mülakatlarına, Silivri'den girecek olan adayların puanlanmış listelerini önceden notere onaylatıp, mülakat sonuçları hakkındaki görüş ve düşüncelerini YURT Gazetesi ile paylaşan Türk Eğitim Sen 9 Nolu Şube Başkanı Enver Demir Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın mülakat ve torpil skandalı için soruşturma başlatacağını açıklamasına rağmen İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü atamaya esas yerleştirme puanlarını açıkladığını, torpilli listelerin işlem gördüğünü ifade etti.

'REZALETİN TÜM İSTANBUL'DA YAPILDIĞINI DÜNYA ALEM GÖRECEK'
  
Türk Eğitim Sen 9 Nolu Şube Başkanı Enver Demir, "İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü atamaya esas yerleştirme puanlarını açıklıyor. Yani, “Biz bildiğimizi okuyacağız, soruşturma, kovuşturma anlamayız" demek istiyor. Puanları açıklarken de, toplu liste yerine, kişiye özel bilgilerle açılabilen bir sistem işletiyor. Bu uygulama, mülakat skandalının hem teyididir hem de haksızlık ve rezaletin kabulüdür. Eğer siz müdürlük olarak kendinize güvenip, "bu mülakat işlerinde bir anormallik yok" diyebilseydiniz, toplu listeyi kamuoyuyla paylaşır ve şeffaf davranırdınız. Biliyorsunuz ki, onu yaptığınızda, rezaletin sadece Silivri de değil, bütün İstanbul'da yapıldığını dünya alem görecek." ifadelerini kullandı.  

'BAKANLIĞIN YEREL ÇETELERE GÜCÜ MÜ YETMİYOR?'

"MEB in konuyla ilgili soruşturma talimatı vermesine rağmen, böyle şaibeli bir yöntemin tercih edilmiş olması düşündürücüdür" diyen Demir "yaşananlar karşısında insan şu soruyu sormadan geçemiyor. Bakanlığın yerel çetelere  gücü mü yetmiyor? Yoksa; kendileri de bu oyunun bir parçası mıdır? Aynı şekilde, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yönetici mülakat sonuçlarını, toplu liste halin de yayınlamaz ise, şu sorulara da muhatap olacaktır:

1-Silivri de yaşanan skandalın benzerini İstanbul'un diğer İlçelerinde ortaya çıkmasından mı çekiniyor?

2-Tolu Liste yayınlamanın (Geçtiğimiz yıllar yayınlanmıştı) kuruma bir zararı var mı?

3-Yöneticilik tercihinde bulunacak adaylar, İl ve İlçe sıralamalarını nasıl öğrenip tercihte bulunacaklar?

4-Komuoyundan gizlenen toplu listelerin, bir Sendika ya servis edilmeyeceğinin garantisi var mıdır?" ifadelerini kullandı.