MEB'in zorunlu din dersi kararına mahkemeden ret!

MEB'in zorunlu din dersi kararına mahkemeden ret!

Antalya 1. İdare Mahkemesi, çocuğunun zorunlu din dersi almasını istemeyen ebeveynin başvurusunu reddeden Milli Eğitim Müdürlüğünün 'ret' işlemini iptal etti. Milli Eğitim'in 'ret' işleminin hukuka uygun olmadığına karar veren mahkeme, 'Devlet ebeveynlerin dini ve felsefi kanaatlerine saygı göstermek zorunda' dedi.

Türkiye'de yeni müfredatla birlikte eğitim bir yandan daha da dinselleştirilirken, diğer yandan da zorunlu din dersi zorbalığı sürüyor.

Bilimsel eğitim anlayışına, pedagoji bilimine, çocuk hakları sözleşmesine ve laiklik ilkesine aykırı olan "zorunlu din dersi" uygulamasına karşı, aileler hukuk mücadelesini sürdürüyor. Bazı mahkemeler "zorunlu din dersi"ni hukuka aykırı bulan kararlar veriyor.

Zorunlu din dersine "dur" diyen bir karar daha Antalya'dan geldi. Daha önce 4. İdare Mahkemesinin "zorunlu din dersini" hukuka aykırı bulduğu Antalya'da, şimdi de 1. İdare Mahkemesi benzer bir karar verdi. 

ANTALYALI AİLENİN HUKUK ZAFERİ

Antalya'nın merkez Muratpaşa ilçesinde Barbaros Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi olan B.E.'nin babası Adem Turhan, çocuğunun zorunlu din dersinden muaf tutulması talebiyle başvurdu. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü, bu başvuruyu "Din dersi zorunludur" diyerek 13 Temmuz 2016'da reddetti. Bunun üzerine baba Adem Turhan, söz konusu "ret" işleminin iptali talebiyle idare mahkemesine başvurdu. 

Antalya 1. İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Müdürlüğünün "ret" işlemini hukuka uygun bulmayarak iptal etti. 

Mahkemenin kararında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine (AİHS), Anayasa Mahkemesi kararına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) "Hasan ve Eylem Zengin kararı"na atıfta bulunuldu. 

İŞTE O KARARDAN SATIR BAŞLARI 

Antalya 1. İdare Mahkemesinin kararında şu görüşlere yer verildi: 

    AİHS Türkiye açısından bağlayıcıdır. AİHS'nin "Eğitim Hakkı" başlıklı maddesinde "Devlet eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir" düzenlemesine yer verilmiştir. 
    Anayasa Mahkemesinin 16 Eylül 1998 tarihli kararında "Laik bir devletin doğası gereği, resmi bir dininin bulunmaması, beli bir dine üstünlük tanımamasını, onun gereklerini yasalar ve diğer idari işlemlerle geçerli kılmaya çalışmamasını gerektirir. Bu bağlamda laik bir devlette, belli bir dinin eğitim ve öğretimi zorunlu hale getirilemez. 
    AİHM'nin Hasan ve Eylem Zengin kararında özetle, Türkiye'de ilk ve orta öğretim kurumlarında din derslerinde tarafsızlık ve çoğulculuk koşullarının yerine getirilmemesi ve ebeveynlerin inançlarına saygı gösterilmesini sağlayacak uygun bir yöntem sunulmaması nedenleriyle, sistemin yetersiz olmasından ötürü AİHS'nin ihlal edildiği belirtilmiştir.