Müfredat test edilmeden uygulanacak

Müfredat test edilmeden uygulanacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) daha önce kademeli olarak uygulanacağını duyurduğu yeni müfredatın, 2018-2019 yılında itibaren pilot uygulaması yapılmadan bütün sınıf düzeylerinde uygulanmaya başlanacağını açıkladı.

BirGün'ün haberine göre; Bitlis Ahlat’ta Bakanlık bürokratları ve 81 il milli eğitim müdürünün katılımıyla düzenlenen değerlendirme toplantısının kapanış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, 2017-2018 eğitim öğretim yılında 1., 5. ve 9. sınıflarda yeni müfredatla eğitime başlanacağını belirtti. Tekin, yeni müfredatın daha önce kademeli olarak diğer sınıflara uygulanacağının planlandığını, ancak yapılan yoğun çalışma sonucu 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm sınıf düzeylerinde yeni müfredatla eğitim yapılacağını söyledi.

‘Kaos yaratılıyor’
MEB’in kararını Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, şu anda MEB içerisinde bir kaosun hâkim olduğunu söyledi. 

MEB Müsteşarı Tekin’in açıklamasından bir gün önce Bakan İsmet Yılmaz’ın, müfredatın kademeli olarak uygulanacağını söylediğini aktaran Bozdoğan, “Bir günde Milli Eğitim Bakanı ile müsteşar arasında yani Milli Eğitim Bakanlığı’nın en yetkili iki kişisi arasında bu kadar belirgin farklılığın olması kabul edilemez. Bütün öğrencileri ve velileri etkileyecek bir değişiklik hakkında MEB’in nasıl karar aldığı tartışmalıdır. Milyonlarca öğrenciyi ve veliyi etkileyecek kararların alınma süreçleri, bu kararların sonuçları düşünüldüğünde yaşanan karmaşanın boyutları ortaya çıkmaktadır” dedi.

Müfredat hakkında alınan yeni kararın 20 milyona yakın öğrenciyi etkileyeceğine dikkat çeken Bozdoğan, ortaya çıkabilecek sorunları şu şekilde sıraladı:

“Bir öğretim programı pilot uygulaması yapılmadan, uygulama sonuçları bilimsel olarak gözden geçirilmeden, konunun uzmanları ve bilim insanlarının dâhil olduğu süreçlerde ayrıntılı olarak değerlendirilmeden ve bütün bu değerlendirmelerin ışığında gerekli düzenlemeler yapılmadan, bilimsel olmayacaktır. MEB, şuan öyle bir belirsizlik yaratmış durumdaki, eğitimciler olarak bizler ve milyonlarca veli ile öğrenci gelecek yıllarda ne ile karşılaşacağımızı bilemez durumdayız. Örneğin TEOG’a veya LYS’ye hazırlanacak öğrenciler, sil baştan bütün bilgileri kenara bırakıp yeni müfredata uyum sağlamaya çalışacak. Sorun sadece öğretim programlarını değiştirmekle bitmeyecek bir de bu programlara uygun ders kitapları ve öğretim materyalleri hazırlanması gerekecek.”