Öğretmenler çözüm bekliyor: Keyfiyeten tayin istemiyoruz

Öğretmenler çözüm bekliyor: Keyfiyeten tayin istemiyoruz

Özür grubunda bulunup puan yetersizliği gerekçe gösterilerek tayin hakkı ellerinden alınan öğretmenler çözüm bekliyor. Yaşadıkları mağduriyeti anlatan öğretmenler, “Hiçbirimiz keyfiyeten tayin istemiyoruz kimimizin ölüm döşeğinde bir yakını, kimimizin kundakta bir bebeği var” dedi.

Zeynep Çelik

Geçtiğimiz yıllarda, eşlerinden ayrı il ve ilçelerde çalışmak, can güvenliğinden endişe etmek, sağlık nedenleri, çocuk veya eş ölümü gibi olaylarla karşı karşıya kalan öğretmenler 'özür grubu'na dâhil ediliyordu. Bu grup sayesinde öğretmenlerin istedikleri ilçeye tayinleri gerçekleştiriliyordu. 'Özür grubu'na alınan ve tayinlerini isteyen 958 öğretmenin bu haktan yararlanamayacağının açıklanması ile büyük bir mağduriyet yaşandı. Babasının rahatsızlığından dolayı tayin isteyen öğretmen, babasının son günlerini yaşadığına ve bakıma muhtaç olduğuna dikkat çekerek “Şu an refakatçi izni kullanıyorum babamın durumundan dolayı. Sağlık durumundan başvurduk, genelde uzak yerler oldu. Daha yakın yerleri yazdım fakat puanım yetmediği için atanamadım. Kadrom Kayseri’de, babam Antalya’da yaşıyor. Belki de babamı 1 hafta 10 güne toprağa vermiş olacağım ama sağlık özründen faydalanıp buraya gelememiş olacağım. Babam öldüğü anda da özür durumum sona ermiş olacak ve görev yerine gitmem gerekecek” dedi. İşlerin sürekli yokuşa sürüldüğünü söyleyen öğretmen, “En son bana verdikleri dilekçeye cevapta bir rapor daha istiyoruz dediler. Bakıma muhtaçtır raporu ve ağır engelli raporunu kabul etmiyorlar. Memurun yaşadığı şehir de kişinin yani babamın hayati tehlikesi oluşabileceği raporu istiyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Yetkililer kör sağırı oynuyorlar’
Tayin hakkı elinden alınan bir diğer öğretmen ise mazeret ataması yapılamayan 958 öğretmenden biri olduğunu ifade ederek, “9 yıllık görev süresince 4 defa eş özrüne başvurmak zorunda kaldım ve 4 defadır da puan yetersizliğinden atanamadım. Şimdiye kadar il ilçe emri veya resen atamayla mağduriyetimiz giderildi ama bu sefer bütün yetkililer adeta kör sağırı oynuyorlar. Hiçbirimiz keyfiyeten tayin istemiyoruz kimimizin ölüm döşeğinde bir yakını, kimimizin kundakta bir bebeği var. Bizleri ailemiz ile işimiz arasında tercih yapmak zorunda bırakıyorlar” şeklinde konuştu.

Süreç aile birliğine zarar veriyor
Yaşadığı sürecin çok yorucu olduğuna ve bu sürecin aile birliğine zarar verdiğini söyleyen bir diğer atama mağduru öğretmen ise, “Eşim üniversitede Zonguldak diş hekimliğinde uzmanlık yaptı ve YÖK ile atandığı için uzmanlık tezinden sonra üniversite ile ilişiği kesildi. Geçen sene Ocak 18’de ilişiği kesildiği için 2018 Ocak eş durumu atamasına başvuramadım. Eşim ilişiği kesildikten sonra memleketi Mersin’e dönüş yaptı, ben Zonguldak’ta kaldım. Ağustos 2018’de eş durumu tayinim yetersiz kadro yüzünden çıkmadı. Tek umudum Ocak 2019 atamasıydı. Ancak Ocak 2019 da 2 okul açıldı ve ben yine atanamadım” şeklinde konuştu. Ücretsiz izne ayrıldığını ifade eden mağdur öğretmen, “Tek istediğim devletin anayasada belirttiği 41. Madde gereğince aile birliğinin devlet tarafından korunmasıdır” dedi.