Tercih yapacaklar dikkat! ÖSYM açıkladı!

Tercih yapacaklar dikkat! ÖSYM açıkladı!

ÖSYM, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzu'nu yayımladı.

Üniversiteli adayları için hangi üniversite ve bölümlerin kontenjanlarında artış ve düşüş olduğunu araştıran İstinye Üniversitesi Kurucu Genel Sekreteri Burak Kılanç, hukuk kontenjanlarında 282, iç mimarlık kontenjanlarında 2 bin 30, inşaat mühendisliğinde 677 kişilik artış gözlemlenirken çevre, gıda ve makine mühendisliğinde önemli kontenjan azalmaları olduğunu söyledi.

ÖSYM 2017 yılı için yayınladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'daki değişiklikler hakkında bilgi veren Kılanç, "Kılavuza baktığımızda Tablo 4'de hukuk kontenjanlarında geçen seneye kıyasla 282 kişilik bir artış olduğunu görüyoruz. Bu hukuk taban başarı sıralarında çok büyük oynama doğurmaz diye şimdiden öngörebiliriz. Lakin tıp fakülteleri de başarılı adayların tercih ettiği bölümlerden bir tanesi ve 1272 kontenjan artışı var ve çoğu da devlet üniversitelerinde. Bu durum  taban başarı sıralarını etkileyecektir.  MF-4 Puan türüne baktığımızdailginç bir şey çıkıyor.İç mimarlık bölümünün kontenjanlarının 2 bin 30 arttığını görüyoruz. İnşaat mühendisliğinde 677'lik bir artış var. Bence bu senenin en önemli, en çarpıcı değişikliklerinden bir tanesi gıda ve çevre mühendisliklerinde yaşanan kontenjan düşüşleri. Çevre Mühendisliği’nde 2016'ya kıyasla 2017'de 1665 daha az kontenjan var. Gıda mühendisliğinde 1571 daha az kontenjan var. Makine mühendisliğinde 664 daha az kontenjan var. Büyük bir ihtimalle geçen sene mühendislik programlarına gelen taban başar sırası şartı sonunda pek çok üniversitenin bu bölümlerinde ortaya çıkan kontenjan boşlukları bu kontenjan azalmalarına vesile olmuştur. YÖK'ün almış olduğu kararda bunun etkili olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

YÖK Atlas ve YÖK Akademik mutlaka incelenmeli

Üniversiteli adaylarının tercih süresince YÖK Atlas ve YÖK Akademik platformlarına mutlaka bakmaları gerektiğini dile getiren Kılanç, "Tercih dönemine kadar 2-3 haftalık bir süre var ve bu süre zarfında bazı bilgi kaynaklarını adayların incelemesi ve bu kaynaklar üzerinde çalışması doğru olacaktır. İki kaynağı ben özellikle önemsiyorum bunlardan bir tanesi YÖK Atlas çalışmasıdır. YÖK Atlas çalışmasında hem 2015 hem de 2016 da üniversitelere yerleşen öğrencilerin profili ile ilgili çok değerli bilgiler edebilirler. O programdaki bölümlerin akademisyen sayıları ile ilgili öğrenci sayısı ile ilgili çok kıymetli bilgiler elde edebilirler. YÖK Atlas'ın ilerleyen haftalarda eklenecek birtakım modüllerle daha da öğrenci dostu birtakım imkanlar sunmasını bekliyoruz. Geçen sene böyle olmuştu.Birde bu kaynağın dışında çok fazla bilinmeyen bir kaynak daha varYÖK Akademik. YÖK Akademik, çalışmasında da Türkiye'deki tüm üniversitelerde her fakültede her bölümde bulunan öğretim üyelerini görmek mümkündür. Hatta bu öğretim üyelerinin profillerini görmek mümkündür. Hangi okullardan mezun olmuşlar nerelerde yüksek lisans ve doktora yapmışlar, akademik ünvanlarını nerelerde elde etmişler bütün bunlar önemlidir akademik kadrosunun hangi ekolden geldiğini bilmek tercihler sırasında dikkate alınması gereken bir konudur. Aynı zamanda o bölümdeki her hoca ile ilgili ismin üzerine tıklandığında YÖK Akademik sisteminde o öğretim üyesinin yapmış olduğu bilimsel çalışmalarının detaylı bir listesi gelmektedir" dedi.

Tercih koduna dikkat

Tercih sırasında adayların kılavuzdaki program kodlarına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Kılanç, "Kılavuza baktıklarında adaylar200 farklı üniversite görecekler ve 200 üniversite arasında tercih yapacaklar. Bunlardan 109'u devlet üniversitesi, 63'ü vakıf üniversitesi yada vakıf meslek yüksekokulu, 11 tanesi Kıbrıs üniversitesi ve 17 tanesi de yabancı üniversite. Adayların tercih edebilecekleri her bir programın TC kimlik numarası gibi bir kodu var, zaten bu kodu sisteme girerek  tercih yapacaklar. Eğer bu kod 1 ile başlıyorsa devlet, 2 ile başlıyorsa vakıf, 3 ile başlıyorsa Kıbrıs ve 4 ile başlıyorsa yabancı üniversite anlamına geliyor” diye hatırlatmada bulundu.