Üniversite adayları dikkat!

Üniversite adayları dikkat!

12 Şubat'ta başlayan 2019-YKS başvuruları, 6 Mart 2019 Çarşamba günü sona eriyor. İnternet aracılığıyla bireysel başvurular 6 Mart saat 23.59'da sona erecek. 

2019-YKS'ye 2018-2019 öğretim yılında Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında öğrenim gören öğrenciler, son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar ve lise mezunları başvurabilecek.

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) yönelik sıkça sorulan soruları yanıtladı. ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde DUYURULAR başlığı altında yayımlanan kılavuza göre; 

12 Şubat'ta başlayan 2019-YKS başvuruları, 6 Mart 2019 Çarşamba günü sona eriyor. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 6 Mart saat 23.59'da sona erecek.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden başvuru yapabilirler.

Bir başvuru merkezinde YKS başvuru işlemi yapacak adayların bizzat kendisinin başvuru
merkezine gitmesi zorunludur. Adayın fotoğrafının çekilmesi gerekmektedir.

Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler;
*Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2019-YKS Aday Başvuru Formu ile Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı (Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında;
* Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar,
*Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Kimlik Kartı,
*T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğütarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya  geçerli olan fotoğraflı, imzalı ve mühürlü “Geçici Kimlik Belgesi” geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.)

Sürücü belgesi, Meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler, sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmez. 

YKS için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sınav/başvuru ücreti yatırılır. Sınava başvuran ve sınav ücretini yatıran adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilecekler. Sınava Giriş Belgesi, hiçbir yolla ve şekilde adayların adreslerine gönderilmez.

SINAVINIZ GEÇERSİZ SAYILMASIN

Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacağı için adayların sınava kalem, silgi, kalemtıraş ve peçeteyle girmelerine izin verilmeyeceğini ve bu şekilde sınava giren adayın sınavının geçersiz sayılacağı hatırlatıldı. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati ÖSYM tarafından sağlanır. Adayların sınava saatle girmelerine izin verilmez. Bu şekilde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır.

Adaylar, sınava etiketi alınmış şeffaf pet şişe içinde su getirebilirler. 

Ayrıca ÖSYM sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruya göre;

Adaylar sınav binalarına, başörtü için kullanılan boncuklu veya boncuksuz toplu iğne, metal para, anahtarlıksız basit ev anahtarı, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit pirsing ile girebilecek.

KILAVUZU DİKKATLE İNCELEYİN

ÖSYM, Sıkça Sorulan Soruların, adaylardan gelen talepler doğrultusunda güncelleneceğini,ilgililerin güncel bilgileri takip etmelerini ve ÖSYM Çağrı Merkezinden (444 67 96 – 444 ÖSYM) bilgi edinmelerini önererek, ayrıntılı bilginin 2019-YKS kılavuzunda bulunduğunu ve adayların 2019-YKS Kılavuzunu dikkatlice incelemeleri gerektiğini belirtti.

YKS'nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 15 Haziran Cumartesi günü, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 16 Haziran Pazar günü saat 10.15'te yapılacak.

Üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) ise 16 Haziran saat 15.45'te başlayacak.