Üniversiteler bölünüyor… Öğrencilerin tepkisi çok büyük

Üniversiteler bölünüyor… Öğrencilerin tepkisi çok büyük

Bazı üniversitelerin ikiye bölünerek, 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarı, TBMM’ye sunuldu. İstanbul, Gazi ve İnönü üniversitelerini doğrudan etkileyecek olan bölünme haberiyle öğrenciler, #FakültemeDokunma ve #ÜniversitemeDokunma etiketi altında paylaşımlar yapmaya başladı. Öğrenciler, fakültelerinin geleceği konusunda kaygılı...

Tuğba Öztürk/ YURT

Türkiye’nin hem tarihi anlamda önemli bir geçmişe sahip hem de yüksek öğrenci profili bulunan üniversitelerini de etkileyecek tasarı, TBMM’ye sunuldu. Bazı üniversitelerin ikiye bölünerek yeni üniversiteler kurulacağına dair haberlerle birlikte fakültelerinin geleceği konusunda endişelenen öğrenciler, bu bölünmelerin hangi fakülteleri nasıl etkileyeceğini araştırıyor.

#FAKÜLTEMEDOKUNMA ETİKETİ TÜRKİYE GÜNDEMİNDE

Twitter’da duruma tepki gösteren öğrenciler, üniversiteler bölünecek mi sorusunu tartışırken, fakültelerinin geleceğiyle ilgili ciddi kaygı taşıyor. #Fakültemedokuma etkiketi altında toplanan öğrenciler, Twitter’da dün akşam saatlerinde Türkiye gündemine girdi.

CUMHURİYETİN İLK ÜNİVERSİTESİ BÖLÜNÜYOR

Tasarı ile Türkiye’nin köklü kurumları olan İstanbul ve İnönü üniversitelerinin yanı sıra Cumhuriyetin ilk üniversitesi Gazi de ikiye bölünecek. Ankara'da 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı üzerine temelleri atılan ve dönemin ünlü mimarlarının projesi için yarıştığı Gazi Üniversitesi’nin tarihçe bölümünde, kuruluş hikayesi şu sözlerle anlatılıyor:

Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlanma yolunda ışığını gençlerden alması gereğinin bilinci ile eğitime yönelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı üzerine 1926 yılında temelleri atılan Gazi Üniversitesi için dönemin önde gelen mimarlarından projeler alınmıştır. Açılan yarışmada “Birinci Ulusal Mimarlık Akımı”nın öncülerinden Mimar Kemaleddin’in başarılı bulunan projesi sonrasında kısa sürede Ankara’nın merkezinde muhteşem bir yapıya tesis edilmiş ve “Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” adıyla açılmıştır. Günümüzde Gazi Üniveritesi'nin Rektörlük merkezi olarak kullanılan binada eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü’nün adı 1929 yılında “Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” olarak değiştirilmiş ve bu isimle uzun yıllar hizmet vermiştir.

1976 yılında isim değişikliği sonrası “Gazi Eğitim Enstitüsü” olarak anılan Enstitü, 1982 yılında 2809 sayılı kanunla “Gazi Üniversitesi” kimliğine kavuşmuştur. Gazi Üniversitesi’nin temelini oluşturan gelenekte Gazi Eğitim kadar, kuruluşu 1935'e kadar giden Ankara Yüksek Teknik Öğretmen ve Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulları ile Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi de büyük rol oynamıştır. Kuruluşunda 9 fakülte, 12 yüksekokul ve 4 enstitüyü bünyesinde barındıran üniversitede bu sayılar her geçen yıl hızla artmıştır.

İşte atılan tweetlerden bazılar;