"Van Yüzüncü Yüzyıl Üniversitesi'nde tez skandalı" başlıkla habere açıklama geldi

"Van Yüzüncü Yüzyıl Üniversitesi'nde tez skandalı" başlıkla habere açıklama geldi

Van Yüzüncü Yüzyıl Üniversitesi'nde, 2 yıl arayla aynı tez, yüksek lisans ve doktora tezi olarak kabul edildi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çetin Rağbetli yapılan haber üzerine açıklama gönderdi.

Van Yüzüncü Yüzyıl Üniversitesi'nde Neşe Çölçimen ve Esra Kaptan Parıltı imzalı ve YÖK'ün Ulusal Tez Merkezi'nde "onaylı" gözüken tezlerin birebir aynı olduğu iddia edildi. Tezlerin başlıkları ve özeti aynı olmasına rağmen 2 farklı kişi tarafından yapılan başvuruyla 2011'de yüksek lisans, 2013'te doktora tezi olarak Histoloji ve Embriyoloji alanında kabul edildiği öğrenildi.

Öte yandan, "Gebe sıçanlara uygulanan prostaglandin sentez inhibitörü diklofenak sodyumun postnatal ovaryum morfometrisine etkilerinin stereolojik yöntemlerle araştırılması" başlıklı iki tezin danışmanlığını da Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çetin Rağbetli yapmış.

Aynı başlıklı tezlerin içeriğine bakıldığında, baştan sona aynı konuların, aynı atıflarla işlendiği ve aynı grafiklerin kullanıldığı iddia edildi.

Görseller şu şekilde:

TEZ DANIŞMANINDAN AÇIKLAMA: BAŞLIKTA GÖZDEN KAÇMIŞ

BirGün'e konuşan Prof. Dr. Murat Çetin Rağbetli, tezlerinin içeriğinin farklı olduğunu savundu; fakat doktora çalışmasının başlığında hata olduğunu söylemişti.

Rağbetli, "Adı geçen her iki tezimizde tamamen farklı içeriğe sahiptir. Tezlerin farkı şu; biri 2011 de biten yüksek lisans 20 haftalık erişkin sıçan çalışması materyal metot bölümünün içerisinde belirlenmiş, diğeri ise 2013 tarihinde biten Doktora Tezi materyal metot kısmında 4 haftalık genç sıçanlarda ve birbirinden bağımsız olan çalışmalardır. Tez formatları gereği içindekiler bölümleri zaten aynı olmak zorundadır. Ancak Doktora çalışmasının başlığına "4 haftalık genç sıçanlar" olduğunu belirtilmesi gözden kaçırılmıştır. Dolayısı ile bu farkı içeriğine de uygun olarak başlığın değişmesi için eklemek üzere gerekli mercilere ve düzeltilmesi için YÖK Tez merkezine ileteceğiz. Özetle biri erişkin bireylerde diğeri ise genç bireylerde olan tamamen apayrı olan çalışmalardır." ifadelerini kullanmıştı.

AÇIKLAMA GELDİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çetin Rağbetli şu açıklamayı gönderdi: