YÖK’ten yeni mağduriyet: e-ALES iptal edildi!

YÖK’ten yeni mağduriyet: e-ALES iptal edildi!

ALES’in yarattığı mağduriyetlerin giderileceğini açıklayan YÖK, yeni mağduriyetlere yol açtı. 14 Temmuz’da yapılması planlanan e-ALES duyuru yapılmaksızın takvimden kaldırıldı

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Danıştay’ın, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş (ALES) sınav puanlarının geçerlilik süresinin üç yıldan beş yıla çıkarılmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararının yarattığı mağduriyetlere bir yenisi daha eklendi. Puanlarının geçerli olacağını düşünerek ALES’e girmeyenlerin Danıştay kararının ardından şikâyetlerini ilettiği Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan, “Sınav geçerlilik süresini dikkate alarak ALES’e girmeyen arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin çözümüne ilişkin bir çalışma yürütüyoruz” açıklamasına karşın 14 Temmuz’da yapılması planlanan “e-ALES” duyuru yapılmaksızın iptal edildi. İptale gerekçe olarak daha önce yılda iki defa yapılan ALES’in üçe çıkarılması oldu.

YÖK’ün, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar” hakkındaki yönetmelikte Eylül 2017’de yapılan değişiklikle ALES’in puanının geçerlilik süresi beş yıla çıkarıldı. Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile daha önce yapılan ALES sonuçları da beş yıl süreyle geçerli sayıldı. Yönetmelik değişikliğiyle, sınavın test ve soru sayıları azaltılarak sınav süresi kısaltıldı ve ALES’e son şekli verildi.

Danıştay yürütmeyi durdurdu

Danıştay 8’inci Dairesi, soru sayısının 160’dan 100’e, sınav süresinin 180 dakikadan 100 dakikaya düşmesi ve puanlama sisteminde değişiklikler olması nedeniyle eski sınavlarla yeni sınavın denk sayılmasının mümkün olmayacağını belirterek YÖK’ün uygulamasına yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yönetmeliğin geçici 6’ncı madde hükmünün yürürlüğünü durduran Danıştay’ın gerekçesi, “Sistem değişikliği öncesi ve sonrası sınava giren adaylar arasında önce girenlerin lehine sonra girenlerin ise aleyhine ve telafisi güç sonuçlar doğurur” oldu.

Adaylara haber verilmedi

Danıştay’ın kararının ardından gözler 14 Temmuz’da yapılması planlanan “e-ALES”e çevrildi. ALES puanı geçerliliğini yitiren adaylar ÖSYM’nin belirlediği merkezlerde düzenlenen elektronik ALES’e başvurmak için ÖSYM’nin sınav takvimini netleştirmesini bekledi. Ancak, elektronik sınavın 14 Temmuz’da yapılacağını duyuran ÖSYM, sınavın başvurusuna günler kala takvimde değişikliğe giderek “e-ALES”i takvimden çıkarttı. Adayların sınavın iptal edildiğini ÖSYM’nin başvuru sistemine girdiklerinde öğrendi. Sınavın takvimden kaldırıldığını görerek ÖSYM’yi arayan adaylara, “Danıştay kararıyla kaldırıldı” yanıtı verildi.

Mağduriyetler ‘giderildi’

Bu kararla bir kez daha mağdur olan adaylar YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın, “Mağduriyetlerin giderilmesi için çalışıyoruz” açıklamasıyla umutlandı. YÖK Başkanı Saraç, sosyal medya hesabından ALES’in yılda üç defa yapılacağı “müjdesini” verdi. Sınav için belirlenen tarih ise dikkati çekti. Sınav takviminde yeni ALES tarihi, üniversitelerin lisansüstü programları için açıkladığı başvuru tarihlerinden ileri bir tarih olan 30 Eylül 2018 olarak belirlendi. Saraç, “Akademisyen adayı arkadaşlarımızın Kasım’da yapılacak ALES’i beklemeyerek daha erken bir tarihte ALES puanı edinmesi nedeniyle bu kararı aldık” dese de binlerce aday, 2018-2019 eğitim yılı güz döneminde açılacak kontenjanlara ALES puanı olmadığı için başvuramayacağı gerekçesiyle YÖK’e tepki gösterdi.