YÖK’ten yeni sınav sistemi hakkında yeni hesap kararı!

YÖK’ten yeni sınav sistemi hakkında yeni hesap kararı!

YÖK, Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile ilişkin ayrıntıları paylaştı. YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, birinci oturumdaki Temel Yeterlilik Testi'nden beklenen temel amaçtan vazgeçilmeksizin, yükseköğretim kurumlarına geçiş için bu testten 150 baraj puanının aranmasına devam edilecek. Lisans programlarına geçiş için aranan 180 baraj puanı ise adayın birinci oturumla birlikte ikinci oturumdaki performansı dikkate alınarak hesaplanacak.

YÖK, 12 Ekim’de açıkladığı ve 2018’de ilk kez uygulanacak olan ‘Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ ile ilgili ayrıntıları paylaştı. YÖK açıklamasında, “Birinci oturumdaki Temel Yeterlilik Testinden beklenen temel amaçtan vazgeçilmeksizin, yükseköğretim kurumlarına geçiş için bu testten başarı şartının (150 baraj puanının) aranmasına devam edilmesine, Lisans programlarına geçiş için aranan 180 baraj puanının ise adayın birinci oturumla birlikte ikinci oturumdaki performansının da dikkate alınarak hesaplanmasına ve bu şekilde adaylarımızın öğleden sonraki oturuma daha bilinçli ve stressiz bir şekilde hazır olabilmelerine, Lisans programlarını tercihte ve bu programlara yerleştirmede gerekli olacak puan türlerinin hesaplanmasında orta öğretim müfredatının daha kapsamlı şekilde dahil edilmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır” dedi.

YÖK’ün açıklaması şöyle devam etti: “Ayrıca, yeni sınav sistemimizle ilgili kamuoyundan ve paydaşlardan gelen görüş ve değerlendirmelerin önemli bir kısmının da bu sınav sisteminin ilk defa uygulanacak olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Bu sistemin, 2017 yılı sınav verileri ile simülasyonu yapıldığında, YÖK'ün girdi esaslı nitelik geliştirme ve iyileştirme yaklaşımından taviz vermeksizin, ilgili yıldaki boş kontenjan sayısının dörtte üç oranına kadar azaldığı görülmüştür. Bu durum, yeni sınav sisteminin yukarıda belirtmiş olduğumuz amaçların yanı sıra aynı zamanda öğrenci odaklı bir yaklaşıma da sahip olduğunu göstermektedir.

Bu kapsamda yukarıda belirtilen değişikliklere ilişkin düzenlemelerin de dahil edildiği “Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” oluşturulmuştur.
2018 yılında ilk kez uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın, yükseköğretime erişimde daha bilinçli bir tercih ve yerleştirme, daha rasyonel bir kontenjan planlanması yapma sürecine katkı vermesi hedeflenmektedir.”