Yurt'un haberi sonrası MEB'den geri adım

Yurt'un haberi sonrası MEB'den geri adım

Adana'da, Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenecek olan ‘Kurtuluştan Kuruluşa Atatürk’ adlı öykü ve şiir yarışmasına onay vermeyen Adana Milli Eğitim Müdürlüğü, gelen tepkiler üzerine geri adım atarak yarışmanın düzenlemesine onay verdi. Yarışmanın ödülleri, dün gece düzenlenen törenle birlikte sahiplerini buldu. 

Özge Kaymakcı

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından Adana'da düzenlenecek olan ortaokul ve liseler arası ‘Kurtuluştan Kuruluşa Atatürk’ adlı öykü ve şiir yarışması Adana Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, "Değerlendirdik ve eğitim öğretim yoğunluğundan dolayı reddettik" denilerek engellenmişti. ADD Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, yarışmanın önüne engel koyan Adana Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tepki göstermişti. 

Öğrenciler arasında milli bilinci geliştirmek, Atatürk ve vatan sevgisinin heyecanını artırmak amacıyla düzenledikleri yarışmanın engellenmesini art niyetli bulduklarını dile getiren Kayadan, “Atatürk sevgisini öğrencilerle paylaşmamıza engel olanlar, bunun vicdan azabını çekeceklerini unutmasınlar. ‘Atatürk’ konulu öykü ve şiir yarışmasını engelleyenler, yaşadıkları sürece bu kiri ve ayıbı üzerlerinde taşıyacaklardır” demişti.

Söz konusu durumun, Yurt tarafından haberleştirilmesinin ardından gelen tepkiler üzerine, Adana Milli Eğitim Müdürlüğü geri adım atmış, yarışmanın düzenlenmesi adına tekrar başvuru yapılmasını istemişti. ADD tarafından tekrar yapılan başvurunun ardından yarışmaya onay verildi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
'Kurtuluştan Kuruluşa Atatürk' adlı yarışmanın ödülleri, dün gece 'Yüzüncü Yıl Sofrası' adıyla düzenlenen ödül töreniyle birlikte sahiplerini buldu.

Ödül törenine, çok sayıda öğrenci, veli ve öğretmenin katılımıyla birlikte yoğun ilgi gösterildi.Törene, ADD, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Eğitim-İş Sendikası, Cumhuriyet Kadınları gibi sivil toplum örgütleri ve sendika üyelerinin yanı sıra CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, eski Adana CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan Belediye Başkanı Akif Akay ve eşi Nesrin Akay da katıldı.

Çocuklar ödüllerini, ADD Adana Şube Başkanı İsa Kayadan ve Seyhan Belediye Başkanı Akif Akay ve sivil toplum örgütleri yönetim kurulu üyelerinin elinden aldı.

Yarışmanın kazananları şu şekilde:

Yarışmaya şiir dalında katılan 25 ortaokul öğrencisinden 3'ü yarışmanın kazananı oldu. Kasım Sacide Ener Ortaokulu öğrencisi İkra Sevgi Güleç imzası taşıyan 'Büyük Hediye' adlı şiir birinciliğe layık görüldü. Nilüfer Hatun Ortaokulu öğrencisi Aleyna Yıldırım 'Yeşeren Umutlar' adlı şiiri ile ikinci olurken, yine Nilüfer Hatun Ortaokulu öğrencisi Yusuf Oktay 'Vatan Sevgisi' adlı şiiri ile üçüncü oldu.

Öykü dalında ise, yarışmaya katılan 15 lise öğrencisi arasından 4 isim yarışmanın kazananı olarak belirlendi. İsmail Safa Özler Anadolu Lisesi öğrencisi Tuğçe Özçelik 'Komutanım' adlı öyküsü ile birinciliğe layık görülürken, Seyhan ÇEP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Emine Orduzu 'Mustafa Kemal'in Gözleri' adlı öyküsü ile ikinciliği göğüsledi. 

'Işıklı Çiçekler' adlı öyküsü ile yarışmaya katılan Adana Anadolu Lisesi öğrencisi Yasemin Başaran, 'Çifte Bayram' adlı öyküsü ile yarışan Karaisali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Hatice Sıla İldokuz ile üçüncülüğü paylaştı.

'BAĞIMSIZ VE İLKELİ BASIN MENSUPLARINA TEŞEKKÜR'
Adana Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yaptığı hatadan geri dönmesini Yurt'a değerlendiren İsa Kayadan, "Yapılan hatayı düzelttikleri için ben eleştiri tarafından bakıp, olumsuz yanlara takılıp kalmak istemiyorum. Biz, sizlerin sayesinde uyarımızı uygun bir dille yaptık, onlar da bu hatadan geri döndüler. Böyle bir durum yaşanmasaydı çok daha iyi olurdu ancak yaşandı ve düzeltildi. Olayın bu tarafına takılı kalmanın anlamlı olmadığını düşünüyorum. Emeği geçen siz değerli, bağımsız ve ilkeli basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Özellikle çocuklarımıza, gençlerimize, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimize, çocuklarımızı yalnız bırakmayan velilerine, anlamlı gecede bizi yalnız bırakmayan üyelerimize de yürek dolusu teşekkür ediyor, minnetlerimi sunuyorum. Dolu dolu hoş bir törendi, geceden kimse yüzü asık ayrılmadı" diye konuştu.