4 gençten biri işsiz

4 gençten biri işsiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, işsizlik rakamlarına dikkat çekti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 2017 yılı Şubat dönemi işsizlik verileriyle ilgili yaptığı açıklamada, AK Parti hükümetlerinin 15 yıllık uygulamaları sonunda işsizlik rakamlarının yüzde 13’e kadar yükseldiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasına yaptığı “herkes bir kişiyi işe alsın” çağrısına, hükümetin kampanyalarına rağmen işsizliğin rekor düzeylerde devam ettiğini kaydeden Budak, “3 milyon 900 bin kişi işsiz. Bir de bunlara iş aramayan ancak çalışmaya hazır olanlarla, iş bulma ümide kalmayanlar da eklendiğinde 7.1 milyon insan işsiz durumda” dedi.

4 GENÇ'TEN BİRİ İŞSİZ

Genç işsizliğe bakıldığında, her 4 gençten birinin işsiz olduğunu belirten Budak, “Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 23.3. Kadınlarda bu oran yüzde 26.6’ya çıkmış durumda. Yükseköğretim görmüş gençlerin işsizlik oranı geçen yıl yüzde 9.9 düzeyindeyken, Şubat 2017’de yüzde 12.7’ye çıkmış. Yükseköğretim mezunu kadınlarda işsizlik oranı yüzde 18.1. Türkiye gençlerine, üniversite mezunu kadınlarına iş yaratamıyor. 15 yıldır ülkeyi yönetip  gençlerine, kadınlarına iş yaratamayanlar, derhal o koltukları bırakmalıdır” dedi.

“PARTİLİ CUMHURBAŞKANI DÖNEMİNDE İŞSİZLİK DURDURULAMIYOR”

İşsizliğin tehditle ya da kampanyalarla, günü kurtarmaya dönük adımlarla çözülmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Budak, “AKP’li Cumhurbaşkanı döneminde işsizlik durdurulamıyor” diyerek, şöyle devam etti:“Türkiye’de kalıcı büyüme ve istihdam için beton yerine sanayiye, tarıma, yani üretime dönülmesi gerekiyor. Türkiye’nin üretime dönük yatırıma ihtiyacı var. Bunun için de temel koşul yatırımcının kendini güvende hissetmesidir. Bunun sağlayacak olan hukuktur, demokrasidir. Hukukun işlemediği, tek kişinin ağzından çıkan her sözün emir kabul edildiği, adaletin işlemediği, KHK’lerle insanların mal varlıklarına el konulduğu bir tabloda, kim, nasıl yatırım yapacak?  İşsizlik nasıl önlenecek? Can ve mal güvenliği yoksa orada huzur olmaz, istikrar olmaz, güven olmaz. Türkiye’nin bir an önce hukuk devletine, demokrasiye dönmesi gerekiyor. Adaletin işlemesi gerekiyor.” Kaynak: CHP'li Budak'tan hükümete işsizlik tepkisi