6 TL'nin altına dokunmuştu…Dolarda Rahip'e ret çıkışı

6 TL'nin altına dokunmuştu…Dolarda Rahip'e ret çıkışı

BDDK'nın swap hamlesi sonrası dolar / TL 6 TL'nin altına inerek 5.92 TL'yi gördü. Euro ise 6.68'lere dek çekildi. Dövizdeki kayıp yüzde 8'i geçti ancak Rahip Brunson'ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedilince kurda yeniden yükseliş başladı. Dolar TL yeniden 6.10 üzerinde

Dolar kuru, dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ekonomi ve aksiyon planı üzerine açıklamalarının ardından düşüş trendine devam etti.

Serbest piyasaların tüm araçlarının kullanılacağı vurgusu yapan ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yapan Bakan Albayrak, "TL'nin güçleneceğini göreceksiniz." demişti.

Dolar / TL, daha önceki önlemlerin de etkisiyle gün içerisinde 6.80'li seviyelerden kademe kademe 6.50'lere düşerken Bakan Albayrak'ın açıklamaları ve yarın 1000 kadar yabancı yatırımcıyla yapacağı telekonferans öncesi sığ piyasalarda 6.30 TL'ye geriledi.

ABD ÜRÜNLERİNE EK VERGİ!

Türk Lirası'ndaki değer kazancı gün içerisinde yüzde 10 seviyesine yaklaşırken, sabah saatlerine ABD ürünlerine ek vergi düzenlemesinin ardından likit piyasalarda kurda hafif yukarı yönlü hareket yaşanarak 6.50 üzerini görse de kısa süren satışların ardından TL toparlanmasını sürdürdü.

Bu sabah dolar 6.30 TL civarından, euro ise 7.15 TL'den el değiştirmeye başladı.

BDDK'nin swap işlemlerindeki oranı özkaynak sınırının yüzde 50'sinden yüzde 25'e çekmesiyle döviz kurlarındaki düşüş hızlandı.

Dolar / TL saat 10:10'da 6.15 TL altına inerek 6.12'ye gerilerken, euro da 7 TL kritik eşiğinin altında 6.95'e geriledi. Sterlin ise 7.80'lerden el değiştirdi. 10:15 sularında ise dolar uzun zaman sonra 6 sınırının altına dokundu ve 5.92 TL'ye kadar indi, euro 6.68'lere dek çekildi.

Böylelikle TL, piyasalar henüz öğleni görmeden dolar ve euro karşısında yüzde 5'in üzerinde değer kazandı.

MAHKEME RET KARARI VERİNCE…

Dün tutukluluğuna itiraz için başvuru yapılan Rahip Brunson'ın ev hapsinin kaldırılması istemiyle ilgili mahkemenin ret kararı vermesi sonrası kur yeniden yükselişe geçti. Dolar / TL 6.10 üzerine çıkarken, euro yeniden 7 sınırına dayandı.