60 yıllık seramikçiydi havacı oldu

60 yıllık seramikçiydi havacı oldu

Sanayinin Anadolu’ya yayılmasının öncülerinden olan ve geçtiğimiz mayıs ayında Rolls Royce ile ortaklık kuran Kale Grubu, her sene bir fabrika açma geleneğini sürdürdü ve 30 milyon liralık yatırımla yeni sinterfleks fabrikasının açılışını yaptı.

YURT/ Sibel KÖKLÜ - Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Türk sanayiinin duayenlerinden İbrahim Bodur’un, 27 Temmuz 1957 tarihinde temellerini attığı Kale Grubu’nun 60. Kuruluş Yıldönümü ve geleneksel Seramik Bayramı, üç gün süren törenlerle kutlandı. Her yıl 27 Temmuz’u Anadolu’da sanayileşmenin bayramı olarak da kutlayan, bir temel atan ya da bir tesis açan Kale Grubu, bu yıl da bu geleneği devam ettirdi. Geçen sene 27 Temmuz Seramik Bayramı’nda temeli atılan, Kale’nin 30 milyon liralık yatı- rımı 2. Sinterfleks fabrikasının açılışı yapıldı. Gruba 120X360 cm ebadında ince karo üretme kabiliyeti kazandıran bu yatırım, sinterflex üretim kapasitesini ikiye katladı ve 69 kişiye ilave istihdam sağladı.

F35 projesine 400 parça veriyor

Törende konuşan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Yapı grubunda birçok ilke ve yenilikçi ürüne imza attık. Savunma ve havacılık sanayiinde pek çok yerli tasarım ve üretim projesini hayata geçirdik. Son olarak İngiliz Rolls-Royce ile Türkiye’de uçak motorları üretmek için bir ortaklık kurduk” dedi. Geçtiğimiz yıldan bugüne neler yaptıklarını da anlatan Zeynep Bodur Okyay, “Geçtiğimiz sene granit fabrikası açılışı, 2. Sinterfleks fabrikası temel atma ve yeni duvar karosu masse hazırlık tesislerinin açılışları dahil olmak üzere toplam 145 milyon liralık yatırım yaptık. Balikesir’de 30 milyon TL’lik Kalekim yatırımı için imza attık. Boeing ile kanat parçası üretimi için anlaşma imzaladık. Dünyanın en önemli savunma ve havacılık projesi olan F35 projesine 400 kritik parça ile katkı sağladık. Rolls Royce ile Türkiye’nin ilk milli uçak motoru üretimi için ortak olduk” diye konuştu.

Milli savaş uçağı geliştiriyor

Dünyanın en büyük uçak motor üreticilerinden Rolls-Royce ile Türkiye'de uçak motorları geliştirmek için el sıkıştıklarını söyleyen Zeynep Bodur Okyay, “Kale Grubu olarak, Turbojet motor geliştirme projesinin de yüklenicisiyiz. Bu da bizi Rolls-Royce ile stratejik ortaklığa götüren önemli unsurlardan biri. Başta Türkiye'nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere, ülkemizin ihtiyaç duyduğu uçak motorlarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Başarabilirsek, ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en büyük teknoloji yetkinli- ğini elde etmiş olacak. Hatta Boeing ve Lockheed Martin gibi küresel devlerin proje partneri haline gelebilmek, gelecek hedeflerimiz arasında yer alı- yor” dedi. Zeynep Bodur Okyay, “Zaman zaman ‘Siz seramik üretiyorsunuz, uçak motoru parçası nereden çıktı?’ diyenler oluyor. İkisinin ortak paydası, tasarım ve teknolojidir. Seramik ve yapı ürünleri üretirken de, uçak motoru parçası üretirken de, tasarımı ve teknolojiyi merkeze koyuyoruz. İkisi de hayatı iyileştirme hedefi taşıyor; her ikisine de yatı- rımı çok önemsiyoruz. Öte yandan, Kaleseramik fabrikası ile birlikte sürdürülebilir kalkınma vizyonumuz doğrultusunda önemli bir adım daha attık. Kaleseramik fabrikasının baca gazı, Çan’da 100 dönüm arazide sosyal girişim projesi olarak tasarlanan serada kullanılacak” diye konuştu. Zeynep Bodur Okyay, Cezayir ve İran’da yerel ortaklarla birlikte Kalekim ile ilgili birer fabrika yatırımı yapacaklarını da açıkladı.

İBRAHİM BODUR MİRASI PROJELERİ

Kale Grubu, 60. Yılda Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur’un anısına üç ayrı etkinliğe imza atıyor. Birincisi, Çanakkale’nin bir akıllı şehre dönüş- mesi için başlatılan “Aklım Fikrim Çanakkale” projesi. İkincisi İbrahim Bodur’un çok sevdiği çocuklar için kurulacak olan Çocuk Bilim Merkezi. Üçüncüsü ise İbrahim Bodur’un sanayici kimliğine ek olarak insana yatırımı merkez alan cesur girişimci kimliğini ön plana çıkarmak üzere, bu yıldan itibaren verilecek olan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü olacak.

Kale Grubu 60 yıllık tarihine sayısız ilkler sığdırdı. Bunlardan bazıları şöyle;

-1962 yılında Türkiye’nin ilk seramik ihracatını ger- çekleştirdi.

-1965’te Türkiye’nin ilk PVC esaslı yer döşemesini “marley” adıyla üretti.

-1969’da Türk sanayiinin ihtiyaç duyduğu hassas kalıpları üretmeye başladı.

-1972’de, Türkiye’nin ilk yer karosu ve granit seramiğini üretti. Kalebodur, ürüne adını veren ilk marka oldu.

-Kale 1975’te kurduğu Ar-Ge merkeziyle yerli sanayide bir ilke imza attı.

-Savunma ve havacılığa ilk kez 1989’de Stinger fü- ze parçaları üretimiyle girdi.

-2000’de Çanakkale Seramik ve Kalebodur birleşti ve ortaya yıllık 66 milyon m2 üretim kapasitesi ile tek alanda dünyanın en büyüğü olan Kaleseramik çıktı.

-2004 yılında Kale Kalıp, dünyanın en büyük savunma ve havacılık projesi olarak değerlendirilen Müşterek Taarruz Uçağı projesine alt yapımcı oldu.

-Dünyanın en ince seramiği olan Kalesinterflex’in fabrikası 2005’te Çan’da faaliyete geçti.

-2009’da Kale Kalıp, MKE ile birlikte ilk yerli Milli Piyade Tüfeğinin tasarımına başladı.

-2010’da Pratt & Whitney ortaklığıyla kurulan Kale Pratt & Whitney Uçak Motorları A.Ş. fabrikasının temeli İzmir’de atıldı ve Kale Grubu uçak motor sanayine giriş yaptı.

-2011’de İtalyan Fincuogi şirketini satın aldı.

-2017’de dünyanın en büyük uçak motor üreticilerinden Rolls-Royce ile başta Türkiye'nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere, uçak motorları geliştirmek için ortak oldu.