ABD'den İran Merkez Bankası Başkanı'na yaptırım

ABD'den İran Merkez Bankası Başkanı'na yaptırım

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Hazine Bakanlığı bir kez daha Tahran'a yönelik yeni yaptırım açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah'la ilişkili oldukları gerekçesiyle yeni yaptırım getirdiği 6 kişi ve kurum arasında İran Merkez Bankası Başkanı Veliullah Seyf ile yardımcısı Ali Tarzali de yer aldı.

IRAK BANKASI EL BİLAD DA HEDEFTE

Yaptırım listesine Irak'ın El Bilad İslami Bankası ile Başkanı Aras Habib Kerim de konuldu. El Bilad, İran Devrim Muhafızları adına milyonlarca doları Hizbullah'a transfer etmekle suçlandı. Hizbullah yetkilisi Muhammed Kasır da listeye eklendi.

ABD Hazine Bakanlığı, yeni yaptırımlarla İran'ın bankacılık ağı üzerinden uluslararası operasyonlarını finanse etmesini sekteye uğrattıklarını savundu.

'HİZBULLAH'A MİLYONLARCA DOLAR TRANSFER EDİYORLARDI'

Bakanlık şu açıklamayı yaptı:

''Hazine Bakanlığı Yabancı Mal Varlıklarını Kontrol Ofisi, İran Merkez Bankası'nın başkanı ve üst düzey bir yetkilisini, Irak merkezli bir banka ile başkanını, Hizbullah'ın kilit önemdeki bir yetkilisini yaptırım kapsamına aldı. Bunların hepsi, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü adına milyonlarca doları Hizbullah'a transfer ediyordu.''

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran'ın bir nuamaralı bankacılık yetkilisi Seyf hakkında 'Hizbulah gibi terör örgütlerinin finanse edilmesini sağlamak için İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ile birlikte komplo kurmak' gibi Tahran ve direniş güçleri açısından ancak gülünç olabilecek bir suçlama ortaya attı.

İRAN MERKEZ BANKASI ŞİMDİLİK KAPSAMA ALANINDA DEĞİL

Açıklamaya göre yaptırımlar doğrudan İran Merkez Bankası'nı kapsamıyor.

DOLAR İŞLEMLERİ TEHLİKEDE

Ancak İran'ın pek çok para transfer işlemi, özellikle dolarla yaptığı işlemler engellenecek.

ULUSLARARASI TOPLUMA UYARI

Hazine Bakanı Mnuchin ''ABD, İran'ın giderek daha utanmazca şekilde uluslararası mali sistemi suistimal etmesine izin vermeyecek. Uluslararası toplum, İran'ın terörist vekillerine mali destek sağlamaya yönelik sahtekarca çabalarına karşı tetikte olmalı'' dedi.

AVRUPA'YA YAPTIRIM TEHDİDİ

Bu açıklama, Trump yönetiminin sadece Amerikan şirketlerinin değil, Avrupa ve diğer küresel şirketlerin İran'la iş yapmasını engelleyeceği anlamına geliyor. Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da pazar günü CNN'e demecinde, Avrupalıların çıkarlarını korumak istiyorlarsa Amerikan yaptırımlarına uymaları gerektiğini, aksi takdirde Amerikan yaptırımlarına maruz kalacaklarını söyledi.

VARAN 2

ABD Hazine Bakanlığı, yeni yaptırımların, Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilme ve İran Devrim Muhafızları'na karşı saldırgan kampanya yürütme kararı çerçevesinde getirildiğini belirtti. Bu, Trump'ın geçen hafta anlaşmadan çekilmesinden beri alınan ikinci yaptırım kararı.