ABD'li ünlü bankadan Erdoğan'ın seçim zaferi sonrası ürperten dolar tahmini

ABD'li ünlü bankadan Erdoğan'ın seçim zaferi sonrası ürperten dolar tahmini

Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabine sonrası Türk lirası tahminini revize etti.

Goldman Sachs, 2023 Türkiye seçimlerinin ardından  Türk lirasına dair tahminlerini güncelledi. Bankai dolar/TL kurunun 1 yıl sonra 28'e yükseleceğini öngördü. Amerikan bankası, dolar/TL’nin 3, 6 ve 12 ay sonrasında sırasıyla 23, 25 ve 28 seviyesine gelebileceği tahmininde bulundu.

Uzmanlara göre Erdoğan, Mehmet Şimşek’i kabinesine atadığında yeni seçilen hükümetin daha ortodoks ekonomi politikalarına döneceğinin sinyalini vermişti.

ORTODOKS YÖNE KAYMA OLASILIĞINA İNANILIYOR

Reuters’ın aktardığına göre, Erdoğan’ın yeni üst düzey ekibini açıklamasının ardından yayınlanan bir Goldman Sachs notunda, "Mehmet Şimşek’in yeni hazine ve maliye bakanı olarak seçilmesinin para politikasının daha ortodoks bir yöne kayma olasılığını artırdığına inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.

ERDOĞAN'IN ZAFERİ SONRASI TAHMİNLER DEĞİŞTİ

Banka, dolar/TL’nin 3, 6 ve 12 ay sonrasında sırasıyla 23, 25 ve 28 seviyesine gelebileceğini tahmin etti. Önceki tahminler 19, 21 ve 22 seviyelerindeydi. Ancak seçimleri Erdoğan’ın kazanması ve dolar/TL’nin 20 seviyesinin üzerine çıkarak rekor kırması tahminleri değiştirdi. Analistler, gelişmelere bağlı olarak 28 seviyesinin bir yıldan daha kısa sürede elde edilebileceğini söyledi. Aynı şekilde, beklenenden daha büyük faiz artışının lirada tahmin edilenden daha düşük bir zayıflama anlamına gelebileceği belirtildi.