'AKP’nin akaryakıtta ÖTV hamlesi‘seçime yönelik manipülasyon'

'AKP’nin akaryakıtta ÖTV hamlesi‘seçime yönelik manipülasyon'

Akaryakıt fiyatlarındaki artışa ÖTV ile müdahale etme hazırlığını yorumlayan Prof. İzzettin Önder, AKP’nin bu hamlesinin ‘seçime yönelik bir manipülasyon’ olduğunu, belirsizliklerin gölgesinde kaldığını ve ÖTV’nin akaryakıttan kaldırılması gerektiğini belirtti

Mümtaz BUDAK / YURT

AKP hükümeti, akaryakıt fiyatları üzerindeki rekortmen döviz kurları ve petrol fiyatları etkisini cevaplamak iddiasıyla Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) indirim yapılacağını açıkladı. Dün Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, döviz ve petroldeki düşüşlere bağlı indirimlerde ise ÖTV’nin 17 Mayıs tarihli düzeyine kadar artırılarak, akaryakıt fiyatlarının sabit tutulacağı öne sürüldü.

Konuyla ilgili Yurt Gazetesi’ne değerlendirme yapan, kamu maliyesinde Türkiye’nin önde gelen uzmanlarından Prof. İzzettin Önder ise hükümetin ÖTV hamlesini ‘seçime yönelik bir manipülasyon’ olarak tanımladı. Piyasalardaki belirsizliğin yanı sıra gerek dolardaki gerekse petroldeki tırmanışın hükümetin hamlesini gölgede bırakabileceğini belirten Önder, akaryakıtta yüksek ÖTV’nin ekonomi açısından zaten doğru bir yöntem olmadığını vurguladı.

'AKARYAKITTA ÖTV UYGULAMASI ZATEN YANLIŞ’

Yapılan bir yanlış uygulamanın seçim atmosferi etkisiyle yumuşatıldığını söyleyen Prof. İzzettin Önder, özel ekonomik nedenlerle belirli mallara dönük talebi kısma için uygulanması gereken ÖTV’nin, yüksek oranda ve genelleştirilerek uygulanması nedeniyle Türkiye’de yaşayan herkese çok ağır bir yük getirdiğini belirtti. “Akaryakıt ile sebze ve meyve de taşınıyor, ÖTV gıda fiyatlarını da etkiliyor” şeklinde hatırlatma yapan Önder, “Keşke akaryakıttan ÖTV’yi tamamen kaldırsalar” diye konuştu.

Prof. Önder ayrıca, Doların dünya ölçeğinde yükseliş eğiliminde olduğunu ve bu etkinin Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla birlikte arttığını vurguladı. Jeopolitik gerilimler ve savaş riskleriyle de petrol fiyatlarının tırmanışını hızlandırdığına işaret eden Önder, tüm bu unsurların ortaya çıkardığı belirsizliğin ise AKP’nin hamlelerine gölge düşürdüğüne dikkat çekti.