Arslan: Otoyoldan kaçak geçen o araçlar ülkeden çıkamayacak

Arslan: Otoyoldan kaçak geçen o araçlar ülkeden çıkamayacak

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, otoyollardan ücret ödemeden geçiş yapan yabancı plakalı araçların, tahsilat yapılana kadar ülkeyi terk etmelerine izin verilmeyeceğini bildirdi.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yabancı plakalı araçların otoyol ve köprü geçiş ücretleriyle ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a yazılı soru önergesi yöneltti. CHP Milletvekili Gürer, yabancı plakalı araçlardan otoyol ve köprü geçiş ücreti alınıp alınmadığını, alınmıyor ise bu konuda bir çalışma olup olmadığını sordu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise otoyol ve boğaz köprülerinden geçen araçlardan, yasal olarak geçiş ücreti muafiyeti verilen araçlar (ambulans vb.) haricindeki tüm araçlardan yurt dışı ya da yurt içi plaka ayrımı yapılmaksızın geçiş ücreti alındığını bildirdi.

Otoyol ve Boğaz Köprülerinden ücret ödemeden ihlali geçiş yapan yabancı plakalı araç sürücülerinden geçiş ücretlerinin ve idari para cezalarının tahsili için 15 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren kanunla yasal düzenleme yapıldığını açıklayan Bakan Arslan, “Bu kanun maddesi ile 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 30’uncu maddesine eklenen 8’inci fıkra ile ‘Sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalara uygulanacak olan bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen idari para cezaları ile geçiş ücretleri ve ikinci fıkrasında yer alan idari para cezaları tebligat şartı aranmaksızın sürücüsü bilgilendirilmek suretiyle tahsil edilir. Tahsilat gerçekleşmeden yabancı plakalı aracın ülkeyi terk etmesine izin verilmez. Bu fıkra hükümlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca müştereken altı ay içinde belirlenir. Uluslararası sözleşme hükümleri saklıdır’ hükmünün yer aldığını açıkladı.

Bakan Ahmet Arslan, “Bu konuda yasal mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılarak uygulanmasına yönelik olarak Bakanlığımız, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile müştereken hazırlanan “Ücretli Karayollarında Yabancı Plakalı Araçlara Ait Geçiş Ücretleri ve İdari Para Cezalarının Tahsiline İlişkin Yönetmelik”;17.02.2017 tarihli ve 29982 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tahsilatın yapılabilmesi için gerekli altyapı çalışmaları ise Maliye Bakanlığı koordinasyonunda devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer 2015 yılında kanun çıkıyor, 2017 yılı başında tahsilata yönelik düzenleme geliyor fakat halen uygulama başlamamış. Koordinasyon devam ettiğine göre uygulamaya yönelik düzenleme bir an önce sağlanmalı ve ülkemiz yurttaşı için uygulama hızı bu düzenlemelerde de sağlanmalıdır” dedi.