'Asgari ücretlinin enflasyonu yüzde 25'

'Asgari ücretlinin enflasyonu yüzde 25'

İyi Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, asgari ücretle çalışanlar için enflasyonun gerçekte yüzde 20-25’i bulduğunu söyledi

Sibel KÖKLÜ / YURT

İYİ PARTİ’nin ekonomik tespit ve hedeflerini ekonomi basınıyla paylaştığı toplantıda konuşan İyi Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, yaklaşık 50 slaytlık ‘Türkiye Ekonomisi’ konulu bir sunum yaptı. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de katılı- mıyla gerçekleşen toplantıda Durmuş Yılmaz, hükümetin ekonomik verilerin yansıttığı asıl gerçek durumu kamuoyuyla paylaşmadığını vurgulayarak “Ülkenin en önemli sorunu verilerin güvenilirliği” dedi. Yılmaz şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’de yapılan işsizlik hesaplamasında 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusumuz 11 milyon 876 bine sabitlenmiş. Oysa gerçek rakam 12 milyon küsur. Yani 1.1 milyon genç istatistiklere dahil edilmiyor. Veri güvenilirliğine dair şüphe çıktı ortalığa bu çok yanlış. GSYH revize edildi. Kısa vadeli aylık verilerle uzun vadeli veriler örtüşmüyor. Biz bu rakamlardan oluşturulmuş istatistiklerden nasıl kalkınma planları, orta vadeli planlar yapacağız? İktidara geldiğimizde verilerin gerçek değerlerini ortaya çıkartacağız. Ülkenin en önemli sorunu veri güvenilirliği ve doğruludur.”

GELİR DAĞILIMI BOZULDU

Enflasyon, işsizlik, cari açık gibi pek çok soruna değinen Durmuş Yılmaz, özetle şu değerlendirmede bulundu: “Geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyona ulaştı. Özellikle genç işsizliği yüzde 20’nin üzerinde. 15-24 yaş arasında işsizlik yüzde 40 çıkıyor. Ne çalışan ne de okula giden, evde oturan bir kesim var. Asgari ücret alan kesimde ise enflasyon gerçekte yüzde 20-25’i buluyor. Gelir dağılımı hızla bozuldu. Bankalardaki mevduat sahiplerinin yüzde 4’ü, toplam mevduatın yüzde 80’ine sahip. 30 milyon kişinin kredi borcu var. Bankaların takibindeki borçlu sayısı ise yaklaşık 4 milyon.”