Aykut Erdoğdu: 2001 krizinden bile daha kötü...

Aykut Erdoğdu: 2001 krizinden bile daha kötü...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK tarafından bugün açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi” geldiğinde ülkenin uçacağını iddia eden iktidarın, ülkeyi her anlamda iflasa sürüklediğini belirterek, “Krizi aşmanın tek yolu CHP’nin 31 Mart’ta seçimleri alması. Bu, ülkede ve dışarda yeniden demokrasi umudunu artıracak. Çünkü tek adam yönetimi sadece işsiz üretiyor” dedi.

Erdoğdu, TÜİK tarafından bugün açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, son aylarda açıklanan tüm ekonomik verilerin, işsizlikte uzun yıllar kronikleşecek yüksek bir işsizlik döneminin başladığına işaret ettiğini kaydederek, “Bugün işsizlik rakamları 2001 krizinden bile daha kötü. İşsizlik oranı 2001 krizi döneminde yüzde 8.4’tü. Bugün yaşadığımız krizi dış güçlere bağlayan Erdoğan o dönem çıktığı ekranlarda, ‘2001 krizi Türkiye’nin kötü yönetilmesinin bir sonucuydu’ diyordu. Bugün o rakamın 5 puan üzerinde bir işsizlikle karşı karşıyayız ve bugün de krizin sorumlusu kötü yönetimdir” ifadesini kullandı.

Özellikle genç işsizlik oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Erdoğdu, üniversitelerin adeta işsiz mezun yarattığını ve bu durum katlanarak büyüdüğünü bildirerek şunları söyledi:

“Geniş tanımlı rakamlara baktığımızda işsiz sayısı da 800 bin arttı, 8 milyona yaklaştı. 15-24 yaş arasında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerimizin oranı yaklaşık yüzde 25. 15-29 yaş arası dikkate alındığında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerimizin sayısının 5 milyonu aştığını, oranın yüzde 28,5’a vardığını görüyoruz. Krizde sadece bugünü değil yarını da kaybediyoruz. Bu yönüyle işsizlik sadece ekonomik değil sosyolojik de bir sorun. Bu gidişat büyük sorunlar doğurmaya aday.”

İşsizlik ödeneğinden faydalananların sayısının da Şubat ayına dair İŞKUR verilerine göre 676 bine yükseldiğine dikkat çeken Erdoğdu, “Bu işsizlik sigortasının uygulamaya konulduğu 2002 yılından bugüne ulaşılan en yüksek değer. Bir başka ifadeyle ekonomik kriz, işsizlik sigortasına rekor kırdırdı” diye konuştu.

HENÜZ DİBİ GÖRMEDİK

Bugün açıklanan işsizlik rakamlarının ekonomideki daralmanın geride kalmadığını da gösterdiğini anlatan Erdoğdu şöyle devam etti:

“Henüz dibi görmedik çünkü tek adam yönetimi daha derine kazıyor. ‘Şimdi de dillerine işsizliği doladılar’ diyen AKP kadrolarının krizi yönetmedeki beceriksizlikleri işsizlik oranını hızla artırıyor. Demokrasi, hukuk ve insan haklarının olmadığı bir ülkede yatırım olmaz. Yatırım olmayınca da işsizliğin artması ve ekonomik göstergelerin baş aşağı gitmesi kaçınılmaz. Yeni yatırımcı bulamadığımız gibi mevcut yatırımcılar da yurt dışına kaçıyor. Soğan depolarını basan, talimatla faiz düşürmeye çalışan, tanzim satışla enflasyonu yeneceğini inanan bilgisiz ve tepeden inmeci bu yaklaşım, ekonomiyi çökertti, insanları işsizlikle karşı karşıya bıraktı.”

İşsizliğin yanı sıra çalışanların da halinden memnun olmadığını dile getiren Erdoğdu,  2017 yılı Hane Halkı İşgücü Anketi verilerine göre 2017 yılında toplam istihdamın yüzde 67,3’ünün ücretli ve yevmiyeli çalışanlardan oluştuğunu belirterek, “Bunun da yaklaşık yarısı asgari ücret ve altında gelire sahip. Yani toplam istihdamın yaklaşık üçte ikisi ücretli ve yevmiyeli çalışanlardan oluşuyor. Bu çalışanların da yaklaşık yarısı asgari ücret ve altında gelire sahip. Düşük ücretin sonucu da kalitesiz üretim, kalitesiz üretimin sonucu da rekabet şansı olmayan ürün” diye konuştu.

Tüm verilerin Türkiye’nin ciddi bir istihdam krizi ile yüz yüze kaldığını ortaya koyarken, AKP’nin yaklaşan seçimlerde özellikle kritik bölgelerde seçmen desteği sağlamak ya da seçmen desteğini kaybetmemek için toplum yararına programlara başvurduğuna dikkat çeken Erdoğdu,  “ Ocak ve Şubat aylarında toplum yararına programlarda istihdam edilen işsizlerin sayısı 110 bini geçti. Oysa Ocak ve Şubat aylarında çok az sayıda TYP programı açtığı ve bunlarda da çok az kişinin istihdam ettiği görülüyor” dedi.

TEK YOL CHP

Tarım sektöründe bir önceki aya göre 228 bin kişi, bir önceki yıla göre 375 bin kişilik istihdam kaybı olduğunu, imalat sanayiinde ise aylık bazda 173 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığını bildiren Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

“İnşaat sektöründe son bir yıl içinde 442 bin kişi, son bir ay içinde de 223 bin kişi işini kaybetmiş. Hangi sektörü tutsanız elinizde kalıyor. Kamu bankaları tehlikeli bir oyunun içine sokuluyor, mevduat faizlerinin altında kredi vermeye zorlanıyor. Özel bankalar tehdit ediliyor.

Hür teşebbüs ve serbest piyasa düşmanı tüm bu politikaların sonucu işte böyle ağır oluyor. Yaşadığımız ekonomik krizi aşmanın tek yolu 31 Mart’ta CHP’nin seçimleri kazanması. CHP seçimleri kazanırsa; demokrasi kazanacak, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı konularında adımlar atılacak, toplumsal kutuplaşma azalacak ve bu sayede özellikle dış kaynak girişi artacak.

Böylece yatırımlar artıp işsizlik azalacak ve ekonomik istikrar sağlanacak. Halkımızın iktidara sandıkta bu uyarıyı yapacağına inanıyoruz.”