Bakan Ağbal açıkladı... KDV'de 32 yıllık kural değişiyor

Bakan Ağbal açıkladı... KDV'de 32 yıllık kural değişiyor

Finans ve iş dünyasını bir araya getiren Türkiye Finans Forumu başladı. Gazeteci Fikret Bila yaptı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV sistemi ile ilgili 32 yıllık kuralın değişeceğini açıkladı.

Bireysel Emeklilik Sistemi ile (BES) ilgili açıklamalarda bulunan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç ise, “BES’te otomatik katılım için işveren katkısı gibi talepler var. Rafa kalkmadı. Başbakan Yardımcımız ile çalışıldı o konu. 18 yaş meselesi kanun gerektiriyor. Rafa kalkmadı ama kanun gerekiyor" dedi. Forum'da konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, 23 bin firmaya döviz ile borçlanma yasağı geleceğini açıkladı. Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği Türkiye Finans Forumu'ndaki gelişmeleri dakika dakika canlı blog olarak aktarıyoruz.

"Sermaye Piyasaları Nasıl Gelişir, Yatırımcı Sayısı Nasıl Artar" başlıklı Sermaye Piyasaları Oturumu'nda konuşan Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ:

BANKACILIKTA SINIRLARI ZORLUYORUZ

Ölçeği yakalamayan firmalardan doğru sermaye piyasası olmaz. Sermaye piyasalarımızı genişletmek arzusunda isek doğru ürünlerle doğru ölçekle bu güven artırıcı şekilde ilerlememiz lazım. Şu an dipteyiz uygun koşullar var bankacılıkta sınırları zorluyoruz bizde de sermaye piyasalarına yönelimi görmemiz lazım.

MİLYARIN ÜZERİNDE HALKA ARZLAR GÖRECEĞİZ

Hızlı şekilde piyasanın neye ihtiyacı var büyük projeleri yapan işletmelerle toplantılar yaptık ürünlerimizi onların ihtiyaçları doğrultusunda revize edelim diye. Hisse tarafında bizi isteyen firmalarla konuşmadığımız farklı kaynaklara gittiğimizi gördük. Son dönemde kotasyonu ve regülasyonu değiştirdik. Tuzu kuru firmalar gelmiyor, finansman problemi olan, faaliyetinde kârlı, finansman gideri ve kur riskini yönetmekte zorlanan firmalara halka arz yapalım dedik Ocak şubattan itibaren hep milyarın üzerinde halka arzları göreceğiz. Karşılıklı doğru etkileşimle fon sağlayacağız. 2011 halka arz seferberliğinde birkaç yüz firmanın fonlamasının üzerine çıkacağız.

TÜRKİYE'DE SERMAYE PİYASASI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

KGF fonlamasına gelemiyoruz, Türkiye’de sermaye piyasası olduğunu düşünmüyorum. İş dünyasıyla görüşüyorum hiçbir zaman sermaye piyasası menkul kıymet gelmiyor. Banka finansmanı düşünüyor. BES bizim çok güzel ürünümüz ama hiçbir tarafa uyumu yok sisteme entegre olamıyor. BES kitap yazsak iki saat konuşsam o kadar dolu olduğumuz ürün ki. Ana paradan da vergi alındığı dönemle başladı.

SEKTÖRÜN UÇMASI LAZIM AMA...

Ne yasal emeklilik sistemiyle entegrasyonu var, bu tarafa geliyoruz BES’in birbiriyle de entegrasyonu yok. Nasıl bir ürün ki binek otomobilim var kamyon tekeri gibi duruyor. Hasılat üzerinden yüzde 25 devletin verdiği sektörün uçması lazım. Ona rağmen hala tık tık tırmalayıp duruyoruz. Bir şey olduğu yok.

Türkiye Sermaye Piyasaları BirliğiBakan Ağbal açıkladı... KDVde 32 yıllık kural değişiyor Başkan Vekili Berra Doğaner:

YATIRIMCI SAYISI AZ DEĞİL

"Yatırımcı sayısında bir ezber var hep az deniliyor. Aslında çok da az değil. Bizim az dediğimiz hisse senedi piyasasındaki bireysel yatırımcı... 1 milyon 37 bin kişinin hesabı var. Özel sektör borçlanmada 84 bin kişi, yatırım fonlarında 2.4 milyon kişi, 6,8 milyon kişini bireysel emeklilik fonu var. Yatırım fonları da bir sermaye piyasası 14 milyon 296 bin tane açık hesap var sistemde. 10 milyon yatırımcının sermaye piyasasına dokunduğunu görüyoruz mükerrerleri elersek.

BORSADAKİ ŞİRKET SAYISI AZ

Kendimizi en çok eleştirdiğimiz yer bu taraf borsada işlem gören şirket sayımız az, piyasa değeri az, hem ülkenin büyüklüklerini düşününce hem milli gelirle karşılaştırınca en zayıf noktamız en geliştirilmesi gereken noktamız bu. Piyasa değeri halka açık kısım 320 milyar TL, hepsini topladığımızda 410 tane. Türkiye’deki şirket adedinin büyüklüğünü düşününce kendimizi dövmemiz gereken rakam. Piyasa değerlerini milli gelire oranladığımız veride 58 ülke arasında 51’inci sıradayız.