Bakan Nebati'den '20 Aralık' açıklaması: Müdahale etmedik

Bakan Nebati'den '20 Aralık' açıklaması: Müdahale etmedik

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “20 Aralık akşamı hiçbir şekilde Türkiye Cumhuriyeti olarak döviz kuruna müdahale etmedik.

Daha önce iş dünyası, reel sektör temsilcileri ve iş kadınlarıyla görüşen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün de Milli İrade Platformu üye sivil toplum kuruluşlarının başkanlarıyla bir araya geldi. 

Üsküdar’daki Çengelköy Mehmet Çakır Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşmede iş dünyasına seslenen Nebati, “Biz peygamber değiliz haşa! Elbette ki hepimizin hatası, yanlışları, kusurları vardır” sözlerinin ardından hataların telafi için çalışıldığını söyledi.

Bakan Nebati’nin konuşması şöyle:

'SEÇİMLERE TEK HANELİ BİR ENFLASYONLA GİRECEĞİZ'

Kur oynaklığı bitti. Diğer ekonomik enstrümanlar belli bir dengeye doğru yakınsıyorlar. Orada da sorun yok. Tek sorunumuz var enflasyon. Bunun da farkındayız. Gözlerimizi kapattığımız yok. Yüzümüzü çevirdiğimiz yok. Bununla ilgili mücadelede parasal politikaların yanında yeni yeni enstrümanlar hep konuldu. Şu anda onların uygulamalarını görüyoruz. Ve mali politikalarla da atacağımız adımlarla biz önümüzdeki yıl, yani tam zamanında olan seçimlere tek haneli bir enflasyonla gireceğiz.

'İLK ÇEYREKTEN SONRAKİ DEĞİŞİMİ HEP BİRLİKTE YAŞAYACAĞIZ'

Üzerimizde bir kambur var. Ocak ayında da bir miktar enflasyonla karşı karşıyayız ama bundan sonrası, ilk çeyrekten sonraki değişimi hep birlikte yaşayacağız, göreceğiz. Bu enflasyon sıkıntısını biz değil sadece bütün dünya 2022 yılında yaşayacak. Bunun üstesinden gelecek olan bizler olacağız inşallah. 20 Aralık'ta bir tedbirler paketini sundu sayın Cumhurbaşkanımız. Özellikle kur mevduat koruma hesabı çok ciddi bir karşılık buldu. Cuma akşamı itibariyle 131 bir milyar lirayı aşan ciddi bir meblağa ulaşıldı. Günde ortalama 10 milyar lira sisteme giriyor.

 'DÖVİZ HESAPLARINDA AZALMA BAŞLADI'

Hemen ilk günlerden ‘Efendim BDDK verileriyle sizin verileriniz’ uyuşmuyor diye tutturdular. Döviz tevdiat hesaplarından da aktarım var. Daha önemli bir şey oldu. Biz şu anda yastık altındaki dövizleri ve TL'yi de alıyoruz. Sisteme giriyor. Döviz tevdiat hesaplarında azalma başladı. Özellikle bu hafta çıkacak yasayla da kurumsal firmalarımıza da belli imkanlar vereceğiz. Bu imkanlarla Merkez Bankamızın rezervlerindeki artışı hep beraber göreceğiz.

'İŞLER YOLUNDA'

Çok daha önemlisi döviz tevdiat hesaplarındaki iniş eğiliminin hızlıca aşağıya doğru devam ettiğini göreceğiz. İşler yolunda.

 '‘BEN SÜREKLİ KAZANACAĞIM, SÜREKLİ KAR EDECEĞİM’ AKLI BİZİM AKLIMIZ DEĞİL'

Ben buradaki arkadaşlara özellikle sesleniyorum. Aynı dilden konuşalım. Mal bir imtihan vesilesidir. Ama seküler akıl hep garanti ister. Bak aynı dilden konuşalım. Garanti diye bir şey yok hayata. Bazen kar edersiniz, bazen zarar edersiniz. 'Ben sürekli kazanacağım, sürekli kar edeceğim' akıl bizim aklımız değil. Bazen zarar edersin. Bazen kazanırsın. Yoluna devam edersin. Hayatta mükemmeliyetçilik kadar tehlikeli bir şey yok. Mükemmeliyet ne demek ya? Biz insanız yanlış yaparız, günah işleriz. Tövbe ederiz. Hatamızın telafisi için elimizden gelen her türlü gayreti koyarız. Önemli olan günahta hatada inat etmemek.  

'BAŞIMIZI YASTIĞA KOYDUĞUMUZ ZAMAN 'BUGÜN NASIL GEÇTİ' DİYEREK SORGULUYORUZ ZATEN'

Biz melek, peygamber değiliz haşa! Elbette ki hepimizin hatası, yanlışları, kusurları vardır. Bunun üstesinden gelmek için nefsimizi elinde tutan Allah'a dua ederek, kendimizi sorgulayarak, vicdanımızın derinliklerinde 'nerede yanlış yaptık' diyerek, en önemlisi akşam başımızı yastığa koyduğumuz zaman 'bugün nasıl geçti' diyerek sorguluyoruz zaten. Biz Müslümanız. Bunları yapmak bizim mecburiyetimiz. Onun için mükemmellik diye bir şey yok. Doğru adımların arka arkaya atıldığı ve bunların işlevsel bir hale getirildiği bir dünya bizim dünyamız.

 '20 ARALIK AKŞAMI HİÇBİR ŞEKİLDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ OLARAK DÖVİZ KURUNA MÜDAHALE ETMEDİK'

20 Aralık bir milattır. Hoşlarına gitmiyor. 'Ya biz müdahale etmedik' diyoruz. 'Siz müdahale ettiniz' diyorlar. Dün akşam itibarıyla kur korumalı mevduat hesabının büyüklüğü 131 milyar lirayı aştı. Kusura bakmayın 20 Aralık öncesinde siz insanların zihinlerine müdahale ettiniz. Sosyal medyalarla muhalefetinizle, trollerinizle, paralı adamlarınızla insanların zihinlerine müdahale ettiniz. Biz 20 Aralık akşamı hiçbir şekilde Türkiye Cumhuriyeti olarak döviz kuruna müdahale etmedik. İnsanlar gittiler, kendileri bozdurdular. Çünkü 20 aralık akşamında Türkiye'nin en güçlü, en itibarlı, en güvenilir, sözüne sadık 19 yıllık başarısının da üzerinde söz ve hitaba başlayan bir Cumhurbaşkanımız vardı. Recep Tayyip Erdoğan vardı. İnsanlar ona inandılar gittiler ve bozdurdular.

'İNSANLAR GEREĞİNİ YAPTI' 

Ne yapayım ben? 'Yok' diyorum. Müdahale etmedik ya. İnsanlar gittiler, o söz üzerinden gereğini yaptılar. Her şeyi makine olarak görenler, her şeyi istedikleri gibi yönlendireceğini zannedenler gene gerçeklik duvarına tosladılar. Ben ne yapayım?

 'YASTIK ALTI ALTINLARI EKONOMİYE KAZANDIRACAĞIZ'

Şimdi altınla ilgili çalışmalarımız var. Altının ekonomiye kazandırılması yönünde önemli adımlar atıldı. Enstrümanlarımızı geliştiriyoruz. İnşallah önemli bir dönemeci geçtik. Bireysel emeklilik sigortasında lütfen orada her türlü imkân var çünkü. 25’ten 30’a çıkardık devlet katkısını. Dünyanın en itibarlı ve en güçlü fonlarından bir tanesi. Oraya itibar gösterin. Her türlü enstrüman, yani sizlerin de kullanabileceği enstrümanlar var. Yastık altı altınları ekonomiye kazandıracağız.

'PROJE BANKACILIĞINI GELİŞTİRİYORUZ'

Önümüzdeki dönemde geliri endeksli senetler ihraç edeceğiz. Tüm iş dünyasına girişimcilere de sesleniyoruz. Bir önemli husus var. Proje bankacılığını geliştiriyoruz. Çalışmalarının son noktasına geldik artık yavaş yavaş. Kredi Garanti Fonu'nda çalışmalarımız devam ediyor. Orada da rötuşları yapacağız. Sonra sayın Cumhurbaşkanımız paylaşacaktır.

 'YATIRIMCILARI DAVET HAZIRLIKLI OLUN'

Savunma sanayinde, enerjide havacılıkta, ilaçta, tarımda, turizmde, yatırımcıları davet hazırlıklı olun. Bu konularda size tahmin bile edemeyeceğiniz seviyelerde özel imkanlarımızla sizlere hizmet edeceğiz. Siz yeter ki yatırım yapmaya karar verin.