Şimsek:  Türk Lirası'nın değer kaybıdır

Şimsek: Türk Lirası'nın değer kaybıdır

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun geçici olarak çift hanelere olduğunu kur şoku yaşanmasaydı farklı seviyelerde olabileceğini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun geçici olarak çift hanelere olduğunu kur şoku yaşanmasaydı farklı seviyelerde olabileceğini dile getirdi. Şimşek, “Enflasyonu tek haneye indirdik. Şu anda geçici olarak çift hanede bunun temel sebebi son yıllarda sürekli bir şekilde kur şoku yememiz. Yani TL'nin değer kaybıdır. Dolayısıyla bu kur şokunu yemeseydik muhtemelen enflasyon çok farklı noktalarda olurdu. İkincisi de gıda fiyatları, üçüncüsü de petrol fiyatları” dedi.

Para politikasında sıkı duruş ile birlikte enflasyonun düşeceğini söyleyen Şimşek, “Önümüzdeki dönemde enflasyonun düşeceğine inanıyoruz. Sebebi de şu; para politikası sıkı bir duruş içinde, bunu hissetmedik, çünkü KGF kredi konusunda gevşeme yarattığı için çok hissedilmedi ama önümüzdeki ilk çeyrekten itibaren bu hissedilecek. Gıda fiyatlarına aldığımız tedbirler etkili olacak. Tabi ki kur noktasında buradan bir şey söylememiz zor ama Türkiye bu güçlü performansıyla da bu kur şoklarının devam etme ihtimali son derece zayıf. Dolayısıyla OVP'de biz enflasyonun düşeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde yüzde 8'e doğru  gerilemesini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.