Bakan Zeybekci: Rusya'dan et ithalatına sıcak bakıyoruz

Bakan Zeybekci: Rusya'dan et ithalatına sıcak bakıyoruz

New York'taki Türkiye Ticaret Merkezi'nin (TTM) açılışına katılan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Rusya'nın Türk domatesine uyguladığı yasak kararıyla, Rusya'dan et alınmayacağı yönündeki iddiaların birbiriyle ilişkilendirilemeyeceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, New York'ta Türkiye Ticaret Merkezi (TTM) açılışının ardından basın mensupları ile bir araya gelerek soruları yanıtladı.

'RUSYA'NIN ÜRETİCİSİNİ KORUMAK İÇİN ALDIĞI ÖNLEMLERİ ANLAYIŞLA KARŞILARIZ'

Zeybekci, Rusya'ya domates ihracatına karşılık bu ülkeden et ithal edilmesine yönelik basına yansıyan haberlere ilişkin, bu konuların birbiri ile bağlantılı olmadığını ifade etti ve Türkiye'nin, halihazırda et ithal eden bir ülke olduğuna işaret etti:

"Gerek Tarım Bakanlığımızın standartlarının, gerekse bazı manevi hassasiyetlerimizin yerine getirilmesi kaydıyla Rusya'dan et ithal etme konusuna sıcak bakıyoruz ancak şarta bağlı olma gibi bir durumu asla kabul etmemiz söz konusu değil. Rusya'nın veya başka birinin bir şeyi dikte etmesi, şarta bağlaması bizim tarafımızdan asla kabul edilmez. Çünkü 3 milyar dolardan fazla tarım ürünü ithal ettiğimiz Rusya'ya, toplam ihracatımız yaklaşık 800 milyon dolar. Bunu teraziye koyduğumuz zaman biz çok alacaklıyız."

'YASAK YASAĞI, ENGEL ENGELİ DOĞURUR'

Zeybekçi sözlerine şöyle devam etti:

"Rusya'ya şöylediğimiz şu; yasak yasağı, engel engeli doğuracaktır. Dolayısıyla domatesle ilgili yasak kararını bizim kabul etmemiz mümkün değil ama diğer taraftan Rusya'nın kendi refleksleri ile sezonda kendi domates üreticisini korumakla ilgili vergileri yükselterek uygulayacağı önlemleri de anlayışla karşılarız. Onun dışında et veya diğer ürünlerle ilgili teknik standartları tutmak kaydıyla her türlü şey görüşülebilir, ithalat yapılabilir."

Zeybekci, domates ihracatı konusunda Rusya'nın yumuşadığını aktararak, beklentilerinin ekim ayı itibarıyla başlayan sezonu kaçırmamak olduğunu dile getirdi.